Gazdaság

Június végén

A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI IRÁNYELVEKRŐL adott tájékoztatást a Pénzügyminisztérium. A tárca 1997-ben a bevételek és a kiadások csökkenésével számol; tervei szerint a fogyasztói árak 17-19 százalékkal emelkednek, a GDP pedig 2-3 százalékkal bővül.

MIKÖZBEN SUCHMAN TAMÁS távozását jósló hírek röppentek fel és cáfolatok hangzottak el, lemondott Rusznák Tamás, az Állami Bankfelügyelet elnöke. A felügyelet az elmúlt tíz évben hat vezetőt fogyasztott el; az utód Tarafás Imre, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke.

KÉSÉSBEN VAN AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI REFORM, legalábbis a korábban nyilvánosságra hozott ütemtervhez képest. Különösen a nyugdíjreformban és az egészségügy átszervezésében nagy a lemaradás. A Pénzügyminisztériumban a szóvivő úgy nyilatkozott erről, hogy jövőre komoly áttörést vár reformügyben. Egyes híresztelések arról szólnak, hogy a PM az egészségbiztosítás újraállamosítását tervezi, ami azt jelenti, nem lenne szükség az Egészségbiztosítási Önkormányzatra. Jóllehet e “szivárogtatás” csak a hatalmi harc egyik nem túl fair eleme, az bizonyos: az OEP idei gazdálkodása sem alakul a tervek szerint.

ÚJ ADÓIGAZOLVÁNYUNK LESZ január elsejétől. A mostani bejelentés szerint ezt a kártyát 1997-től minden munkahelyen, illetve kifizetőhelyen be kell majd mutatni, s a rajta szereplő tízszámjegyű azonosító jelet kell majd feltüntetni minden adózással kapcsolatos beadványon, bevalláson, átutaláson. Az igazolványok az adózóknak ingyenesek, de az APEH számításai alapján az adóhivatalnak az új azonosító bevezetése több mint 1,3 milliárd forintjába kerül.

HATODIK SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPELTE a Budapesti Értéktőzsde. Köszöntőjében Járai Zsigmond, a tőzsdetanács elnöke kiemelte, hogy a legutóbbi fél esztendő hozta meg a legkiugróbb sikert, amikor is a BÉT a világ legsikeresebb értéktőzsdéjévé vált. Járai úgy vélte: nem a részvények váltak túlértékeltté, csak a korábbi lemaradást sikerült most behozni. A tőzsdén lebonyolított azonnali (prompt) üzletkötések összesített forgalma egyébként a megalakulástól idén május végéig kereken ezermilliárd forintra rúg.

TREND-PROGNÓZIS néven új gazdaságkutató intézet alakult. A cég elnök-vezérigazgatója Nagy Sándor, az MSZOSZ volt elnöke. A Trend tanácsadó testületében jeles szakemberek, cégvezetők kaptak helyet. A 75 millió forintos alaptőkével létrehozott részvénytársaságot 20 vállalat és magánszemély alapította.

MEGOLDÓDOTT A MARHAVÁLSÁG a firenzei EU-csúcsértekezleten. A résztvevők elfogadták a brit marhatermékek exportjának fokozatos feloldására elkészített programot. Nagy-Britannia ugyanakkor kötelezettséget vállalt arra, hogy nem torpedózza meg az EU döntéseit.

SZABAD UTAT ENGEDETT az Európai Bizottság a bajor és a baden-württenbergi tartományok által Magyarországnak tavaly felajánlott összesen 500 millió márkás hitelgaranciának. Az EU illetékesei azt vizsgálták, hogy az ügylet révén nem részesülnek-e a német társaságok a versenyszabályokba ütköző állami támogatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik