Gazdaság

ÚJ ADATÁTVITELI RENDSZER – Jött és győzött EDI

admin
admin

1996. 06. 26. 00:00

Az első magyarországi pilot EDI (Electictronic Data Interchange) rendszer – a Matáv rEDInet – beindításáról június 20-án írt alá szerződést a Matáv Rt. és 8 nagy hazai kereskedelmi cég. A kísérlet őszig tart. Az év végéig 20 rEDInet előfizetővel számol a Matáv.

Az EDI – az üzleti okmányok elektronikus forgalma, ami azonban távolról sem azonos az úgynevezett elektronikus kereskedelemmel – első magas szintű magyarországi konferenciáját szintén az elmúlt héten tartották Budapesten. Az EDI ‘96-ra a KHVM szervezésében, a Matáv szponzorálásával került sor. A Matáv ezen a területen nincs monopolhelyzetben, bár az kétségtelen, hogy szerencsés módon nagyon jó ütemben szállt oda be – vélekedik Drégelyi Xénia, a Matáv osztályvezetője. Elmondta, hogy a pilot-rendszer résztvevői mellett már most is többen sorban állnak, azaz nagy az érdeklődés az EDI avagy a rEDInet iránt. A kormányzatnak a magyarországi szabványosítás elősegítésével, a bizonylatok elfogadásához szükséges jogi környezet megteremtésével, valamint azzal kellene támogatnia az új rendszer elterjedését, hogy saját működésében is fokozatosan bevezeti annak alkalmazását – jelentette ki a konferencián Csapodi Csaba, a KHVM osztályvezetője. Utalt rá, hogy a magyarországi szabványosítás folyamatban van, de az nem állami feladat és nem lehet a szabványosítást egyszerűen az Európában és Amerikában elfogadott EDIFACT lefordításával végrehajtani. Az EDI az informatikai társadalom építőköve, vagy inkább kötőanyaga, mondta a konferencián Kovács Kálmán, a KHVM államtitkára, aki szerint az EDI nem egyszerűen új adatátviteli rendszer, hanem egyben módszer és eszköz is a termelés hatékonyságának és versenyképességének növelésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.