Gazdaság

DEVIZAPIACOK – Ingadozó árfolyamok

admin
admin

1996. 06. 26. 00:00

A hónap harmadik szerdája lévén, kifutott a júniusi határidő a Budapesti Árutőzsdén. A nagyszámú nyitott kötésállomány miatt nem érte váratlanul a nagyérdeműt, hogy a bankközi devizapiacon gyengült a forint a devizákkal szemben. Az ügyesebb spekulánsok természetesen most is tisztes profitra tehettek szert.

A forintkamatok januári csökkenése soha nem látott deviza-eladási hullámot indított el a határidős devizapiacokon. A forint és a devizák kamatkülönbözetén alapuló határidős árak a kamatkülönbség 4-5 százalékos csökkenése miatt több forinttal mérséklődtek. A kellő időben ébredő befektetők egy-két hónap alatt 100-200 százalékos nyereséget tehettek zsebre, amennyiben egy távolabbi határidőre eladási pozíciót nyitottak. A vételi oldalon bankok álltak, amelyek ugyan előre látták, hogy veszteséges lesz ez a pozíciójuk, de a bankközi piacon, egyéb ügylet keretében, nemcsak fedezni tudták ezt a veszteséget, hanem tisztes nyereségre is szert tettek. (Banküzem-biztonsági okokból limitálva van a bankok nyitott pozíciójának értéke a saját tőkéjükhöz képest, így általában arbitrázsra törekednek.) Az arbitrázs ebben az esetben a forintpiaci kamatok és a határidős árakban lévő forintkamatok közötti különbségen alapult. (Figyelő 1996. 16. szám) A nemzetközi pénzpiaci keresztárfolyamok változásából fakadó kockázatot a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott devizakosár (70 százalék ecu, 30 százalék dollár) összetételével megegyező eladási pozíciók nyitásával lehetett kiküszöbölni.

A határidő kifutásakor – a meglévő nyitott kötésállomány elszámolásakor – a bankoknak ismét nyitott pozíciójuk keletkezik, amit a vételi oldalon álló pénzintézetek a bankközi piacon devizavásárlással ellentételeznek. (A júniusi határidő 19-i kifutásakor erre a terminre a nyitott kötésállomány 23,6 millió ecu, 41,5 millió márka és 14,8 millió dollár értékű volt.) A megnövekedett devizakereslet hatására várható volt, hogy felfelé mozdul el a forint árfolyama a sávon belül, a kereslet megszűnésével viszont ismét a sáv aljáig csúszik vissza a devizák jegyzése. Így a spekulánsok számára kiváló lehetőség nyílt a forint átmeneti gyengélkedésének kihasználására, mivel a várakozások szerint akár egy forintot is elmozdulhat ilyenkor a dollár forintárfolyama fel-, illetve lefelé. A Budapesti Árutőzsdén (BÁT) szokásos dolláronként 3 forintos alapletétet szem előtt tartva, szerencsés esetben akár 20-30 százalékos haszonra is szert tehet egy befektető egy nap alatt.

Majdnem minden tekintetben beigazolódtak a befektetők várakozásai a múlt héten, sőt a túlfűtött hangulat következtében már 19-e előtt markánsan elindult a forint árfolyama felfelé az intervenciós sávon belül. A szerdai napon tovább erősödött a devizavásárlási láz, így némi meglepetésre a Magyar Nemzeti Bank által közzétett devizavételi ártól rövid időre több mint egy százalékponttal elszakadt nemzeti valutánk jegyzése. Ezen az áron viszont nagyvolumenű eladók jelentek meg a piacokon, ami a vártnál korábban – már a nap végére a sáv aljára szorította a forintot. Így a határidős piacokon kevés ideje maradt a nagyérdeműnek arra, hogy előnyös árfolyamon eladási pozíciót nyithasson.

A forint és a devizák kamatkülönbözetének mérséklődésével csökkent a forint iránti kereslet az utóbbi hónapban, így a korábbi időszakkal ellentétben már tartósan 20-30 fillérrel az intervenciós sáv alja fölött kereskedtek a dollárral a bankközi piacon. A várakozások szerint az elkövetkező időszakban is fennmarad a jelenlegi állapot, mivel sem a forintkamatok emelkedése, sem a leértékelés mértékének csökkentése nem várható. A sávon belüli ideiglenes ingadozások egy része a hazai bankközi devizapiac csekély méretével magyarázható, mivel egy-egy komolyabb ügyfél nagyobb (10-20 millió dolláros) megbízása már képes jelentékenyen kimozdítani a forint árfolyamát. Hasonló árelmozdulást okozhat a határidős piac egész évben nyitva lévő lejáratainak (március, június, szeptember, december) kifutása a nagyobb volumenű nyitott kötésállományok miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.