Gazdaság

A LEVEGŐ TISZTASÁGÁÉRT – Portalanítás központi porszívóval

Egy helyiség klímáját, légkörét nemcsak a levegő hőmérséklete, hanem annak tisztasága is erősen befolyásolja. A központi porszívó a jövő házainak már alapfelszerelése lesz. Aki építkezik, annak már ma is érdemes gondolnia rá.

A házipor sok spórát, baktériumot, állati szőröket, poratkákat is tartalmaz, utóbbiak sokaknak allergiát okoznak. Mivel a mai nyílászárók jól szigetelnek, szinte megszüntetik a természetes légcserét, emiatt sem a levegő nedvességtartalma, sem a lebegő por nem tud eltávozni a légtérből. A hagyományos hordozható porszívók ezen nem tudnak segíteni, mert a beszívott levegőt a porzsákon átjutó finom porral együtt ugyanabba a légtérbe fújják vissza.

Új megoldást jelent a központi porszívó, amely az épület falába épített szívóhálózatból és egy lakótéren kívül telepített nagyteljesítményű porszívóból áll, amely a levegőt a szabadba fújja ki. A hagyományos készülék vonszolása helyett csak a porszívó tömlőjét kell bedugni a legközelebbi fali csatlakozóba és zajtalanul, könnyedén takaríthatunk, miközben a szívóhálózaton sebesen áramló levegő juttatja el a port a szeméttartályba. Ezt évente csak egyszer-kétszer kell kiüríteni. Ha a garázsba is kerül egy csatlakozó, az autó belső takarítása is egyszerűen megoldható.

Az igényesebb készülékek vízszívásra is alkalmasak, sőt a drágább típusok automatikusan a lefolyóba viszik a szennyezett vizet. A szakszerűen tervezett és kivitelezett porszívórendszerek évtizedekig dugulásmentesen működnek.

A berendezések megvásárlását a szakértők nem tartják luxusnak, a most épülő házaknak ez már alapfelszerelése kellene, hogy legyen. Ajánlják, hogy legalább az épület költségéhez képest elenyésző összegbe kerülő szívóhálózatot tervezzék be a házba, a lakást egészségesebbé és kényelmesebbé tevő porszívó később is megvásárolható és egyszerűen beszerelhető. A szívóhálózat milyenségétől, a várható igénybevételtől, a kívánt szolgáltatásoktól függően többféle készüléktípus közül lehet választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik