Gazdaság

ÉDÁSZ-KIBOCSÁTÁS – Még egy áramszolgáltató

admin
admin

1996. 06. 19. 00:00

Június 27-ig jegyezhetők kárpótlási jegyek ellenében az OTP fiókjaiban az Észak-Dunántúli Áramszolgáltató (Édász) Rt. részvényei. A győri székhelyű társaság jelenlegi helyzete több okból sem igazán rózsás, piaci lehetőségei azonban jobbak a legtöbb magyarországi áramszolgáltatóénál.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a tavalyi privatizáció és az önkormányzatokat illető részesedések elkülönítése után nála maradó áramszolgáltató-részvényekből társaságonként nyolc-nyolc százalékot ajánl fel a kárpótoltaknak. A 375 058 darab Édász-papír 41 százalékára a belföldi, 20 százalékára a határon túli alanyi jogú kárpótoltak kaptak jegyzési előnyt. Az önkormányzatok és a mezőgazdasági termelőszövetkezetek számára 13-13, a kárpótlásijegy-hasznosító társaságoknak pedig 12 százalékot szán a kibocsátó ÁPV Rt. A kárpótlási jegy-részvény átváltási arány az Émász-kibocsátással megegyezően tízezer forint összcímletértékű kárpótlási jegy ellenében egy darab tízezres névértékű Édász-papír.

Az észak-dunántúli társaság részvényei iránt sokak szerint a külföldi befektetők körében is számottevő lesz az érdeklődés. Néhány hónappal ezelőtt elterjedt a hír a tőzsdén kívüli részvénypiacon, hogy a már az önkormányzatoknál lévő Édász-papírokat osztrák szakmai befektetők vásárolják, sőt a tranzakciók utolsó felvonásában névérték körüli árat is hajlandók voltak fizetni a részvényekért. Tény, hogy az Édász privatizációs pályázatán annak idején az osztrák állami villamosenergia-ipari társaság is részt vett, végül azonban alulmaradt a Démászt is privatizáló francia EDF-fel szemben. Az osztrákok állítólag már ráébredtek, hogy számukra többet ér az észak-dunántúli cég, mint amekkora vételárat a pályázatukban ajánlottak, s így most – hírek szerint az EDF-et is megkörnyékezve – próbálják menteni a menthetőt. Az érdeklődés alapja egyrészt a nyugat-európai villamosenergia-hálózathoz való közvetlen csatlakozás lehetősége, másrészt az Édász ellátási területének gyorsuló gazdasági növekedésébe vetett hit.

Az Édász legnagyobb fogyasztói ugyan az észak-magyarországi társasághoz hasonlóan szintén nehézipari üzemek, mint az ajkai és az inotai alumíniumkohászati művek, de köztük találjuk a szentgotthárdi Opel gyárat, a Magyar Suzuki Rt.-t és az Audi Hungária Motor Kft.-t is. Az ipari üzemek tavalyi villamosenergia-fogyasztása azonban még velük együtt is messze elmarad az 1991-es szinttől.

A cég árbevétele 1995-ben mégis több mint 32 százalékkal nőtt a megelőző évihez képest. Igaz, jócskán emelkedtek a költségek is, hiszen a társaság az évet 2,4 milliárdos veszteséggel zárta. Ebben némi szerepük a könyvvizsgáló Deloitte & Touche által szóvá tett – az Édász és az “Édász felső vezetésének bizonyos tagjai” által jegyzett Gold Pool Kft. közötti – vagyoni tranzakcióknak is lehetett. Az Édász három különböző cégben szerzett részesedésének összesen 74 százalékát adta el a Gold Poolnak, ami könyvvizsgálói jelentés szerint 659 milliós veszteséget okozott az áramszolgáltatónak. Ráadásul mielőtt az Édász a vételár halasztott – a jegybanki alapkamat 50 százalékán kamatozó – megfizetése mellett értékesítette volna részesedéseit, még az egyik kedvezményesen értékesített cég, a Soproni Fűtőerőmű Kft. 262 milliós hiteltartozását is leírta. Ezek után nem csoda, ha az EDF a közgyűlésen tartózkodott a mérlegbeszámoló elfogadásától, ami még okozhat némi bonyodalmat az Édász életében.

A problémák ellenére az Édász pénzügyi helyzete stabilnak tűnik, hiszen a társaság saját tőkéje egyelőre jóval meghaladja az alaptőkéjét. Ez persze nem kis részben annak köszönhető, hogy a befektetett eszközök értékének csökkenését a forgóeszközök, azokon belül is elsősorban a vevőkövetelések – kettőről négy milliárd forintra való – növekedése ellensúlyozta. Ugyanakkor az Édász csaknem hétmilliárd forintnyi tőketartalékkal rendelkezik, amiből 2,3 milliárdot a fogyasztóktól tavaly véglegesen átvett villamoshálózat-fejlesztési hozzájárulásnak köszönhet.

Mindezek alapján az Édász jelenlegi helyzete egyáltalán nem tekinthető rózsásnak, a társaság piaci lehetőségei azonban nyilván jobbak a legtöbb magyarországi áramszolgáltatóénál. Ha az említett szakmai befektetői érdeklődés megújul a társaság iránt, akár viszonylag rövid távon is jó áron értékesíthetőek lesznek az Édász-papírok a tőzsdén kívüli forgalomban, de a most kibocsátandó részvények a hosszabb távra befektetni szándékozók figyelmére is számot tarthatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.