Gazdaság

BRITISH AIRWAYS – AMERICAN AIRLINES – Légi kötelék

Több hónapos tárgyalások után a napokban bejelentették, hogy kereskedelmi megállapodást köt egymással két nagy rivális légitársaság: a British Airways (BA), valamint az American Airlines (AMR). Az együttműködés ugyan nem terjed a közös pénzügyekig, de az utasszállítási, repülőgép-bérleti tevékenységet a tervek szerint 1997 áprilisától Európa és az Egyesült Államok területén koordinálni fogja a két nagy.

Az AMR forgalma tavaly mintegy 17 milliárd dollárt tett ki, adózás előtti nyeresége 400 millió dollár volt. A légitársaság heti 238 járatot indít Európába, és tavaly összesen 79,6 millió utast szállított.

A BA tavalyi forgalma 12 milliárd dollár volt, közel 1 milliárdos bruttó nyereség mellett. Heti 244 járatot indít Észak-Amerikába. A BA-nak 24 százalékos tulajdona van az USAir-ben, 25 százalékkal rendelkezik az ausztrál Quantas-ban, 49,9 százalékkal a francia TAT-ban, és kereskedelmi megállapodása van az America Westtel, valamint a Canadian Airlines-zal.

A riválisok, különösen a tengerentúliak előbb tiltakozással fogadták a megállapodás hírét, később azonban felismerték, hogy ez esélyt jelenthet számukra az európai piacon, ugyanis előttük is megnyílhat a londoni Heathrow repülőtér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik