Gazdaság

Reményteljes vergődés

Kornai János új kötete válogatás a világhírű közgazdászprofesszornak 1994. és 1996. között a hazai szaksajtóban megjelent tanulmányaiból, illetve a vele készített interjúkból.

A tanulmányok két témakört ölelnek fel. Egy részük a posztszocialista gazdaság egyensúlyi problémáival, azaz a hiány, az infláció, a külső és belső adósság, a fizetési mérleg és a költségvetési deficit okozta feszültségekkel, valamint a kiküszöbölésükre hozott stabilizációs intézkedésekkel foglalkozik. A másik témakör a jóléti rendszer reformja, az állampolgár és az állam viszonya. Az elemzések döntően a magyar gazdasági helyzet tanulmányozásán alapulnak, a mondanivaló azonban az egész posztszocialista régióra vonatkoztatható.

A kötet írásai két szempontból is különböznek a szokásos, többnyire a számok és a rideg tények tükrében végzett vizsgálódásoktól. Egyrészt a szerző túllép a szűken vett közgazdaságtan körén, és más tudományágak – így a történettudomány, a politológia, a szociológia, a pszichológia – tárgykörébe tartozó problémákat is érint, s egy-egy téma politikai-filozófiai és etikai vonatkozásait is tárgyalja. Másrészt az írások stílusán, tartalmán és hangnemén egyaránt érződik a kutatói felelősség, az ország, az állampolgárok problémái iránti érzékenység: “a szerző nem felejti el egyetlen percre sem, hogy kutatásainak tárgya végső soron az emberek sorsa; kínlódásuk és boldogulásuk okainak és esélyeik javításának tisztázása”.

Mindezek alapján döntött úgy a kiadó, hogy ezeket a nem csak a gazdasági és politikai döntéshozók számára nagyhatású – s feltehetően nem is csak nekik szánt – szemléletformáló írásokat egy kötetbe gyűjtve, a szélesebb olvasóközönség számára is elérhetővé teszi.

(Kornai János: Vergődés és remény, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest 1996. 2300,- Ft)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik