Gazdaság

A GKI ÉVES PROGNÓZISA – Lassuló gyorsulás

admin
admin

1996. 06. 05. 00:00

Az év eddig eltelt részére a növekedés és a stabilizáció egyidejű megtorpanása jellemző – állítják a GKI Gazdaságkutató Rt. elemzői. A tendenciák javulást jeleznek, de nem olyan mértékben, mint azt a kormányzati prognózisok sejtették. A lakossági bizalmi index lassú emelkedése májusban megállt.

Az egyensúlyjavulás rövid távú feltételei kimerültek, a jövőben a hosszabb távú reformokra, mindenekelőtt az államháztartás átalakítására kell összpontosítani – állítja a GKI múlt héten nyilvánosságra hozott idei második prognózisában. (Az agrárprognózist részletesen lásd Figyelő 1996/22. szám.) Vértes András elnök-vezérigazgató szerint a kormányzat alábecsülte az idei infláció ütemét, amely a legújabb előrejelzések szerint az év egészére számítva 24-25 százalékos lesz. A stabilizáció lassulása a külgazdasági stabilizáció elhúzódásában is tetten érhető, bár a kutatóintézet elemzői szerint a vártnál rosszabb külgazdasági helyzet csupán átmeneti kisiklásnak tekinthető. Az egész évre viszont tartható lesz a folyó fizetési mérleg 2 milliárd dolláros hiánya. A külföldi működőtőke-beáramlás is 2 milliárd dollár körül alakul, következésképpen az ország nettó adóssá-ga nem emelkedik.

Az államháztartás tervezett hiánya a GDP-hez viszonyítva várhatóan 4,5 százalék lesz (privatizációs bevételek nélkül), a költségvetési deficit 150 milliárd forint körül alakul. A büdzsé tervezett hiányába a kutatók beleszámolták az immár a GDP egy százalékára rúgó, 60-70 milliárd forintos társadalombiztosítási deficit fedezését is. Az árfolyam-politikában a GKI Rt. nem számít nagyobb változásokra.

Ami a növekedési kilátásokat illeti, az idén a gazdaság 1 százalékos bővülésére számítanak; ezen belül az ipari termelés 4 százalékkal emelkedik, az építőiparban stagnálás, a hírközlésben erős expanzió, a kereskedelemben és a közszolgáltatásokban pedig visz-szaesés várható.

A GKI a vállalkozások körében havonta végez konjunktúra-felméréseket. Ezekre épül az üzleti bizalmi index, amely az ipari és kereskedelmi cégek üzleti várakozásainak átlagából adódik. E mutató tavaly októbertől idén márciusig folyamatosan emelkedett – azaz a vállalkozások a gazdaság helyzetének fokozatos javulására számítottak -, áprilisban és májusban azonban némiképp csökkent, s néhány ponttal ismét mínuszba csúszott.

A másik fontos mutató, a lakossági bizalmi index lényegesen mélyebb szintről, de ugyancsak lassú javulást mutatott – a tavaly októberi -73-as értékről idén áprilisra -55-ig jutott. Most azonban itt is megtorpanást érzékeltek: a mutató értéke ezúttal változatlan maradt. Májusban a válaszadók a gazdaság jelenlegi és jövőbeli pozícióját kedvezőtlenebbnek látták, mint egy hónappal ezelőtt. Az inflációs várakozások mérséklődtek. A munkások és a vezetők várakozásai valamelyest javultak, a vállalkozók azonban sötétebben látják a következő időszakot, mint áprilisban (lásd grafikonunkat). A fővárosiak az egy hónappal korábbinál sokkal pesszimistábbak voltak, miközben a vidékiek optimizmusa kissé erősödött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.