Gazdaság

FOTEX – Túl a mélyponton?

Az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi vállalkozás, a Fotex eredményessége a Bokros-csomag bevezetése óta látványosan összefonódott a gazdaságpolitikával. A Fotex-csoport által forgalmazott, leginkább a tartós fogyasztási-háztartási cikkek kategóriájába sorolható termékek iránt tavaly március óta jelentősen visszaesett a kereslet. A KSH felmérése szerint a bolti kiskereskedelem első negyedéves forgalma folyó áron 17 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak forgalmát, míg mennyiségben 8 százalékkal maradt el a bázistól. A csoport első negyedéves eredményszámai hűen tükrözik az általános kiskereskedelmi recessziót: a hétmilliárd forintot valamivel meghaladó árbevételt csak folyó áron sikerült szinten tartani, míg a költségek az inflációt meghaladó mértékben növekedtek. E két tényező, valamint a pénzügyi eredmény negatívba fordulása miatt az adózás utáni eredmény a negyedére, 71 millió forintra zsugorodott az összehasonlításul szolgáló tavalyi, utolsó békebeli negyedévhez képest.

Noha a tervezettet valószínűleg meghaladó inflációs ráta rovására írható reálbércsökkenés a kiskereskedelmi cégek számára idén sem ígér könnyű álmot, a Fotex lassan túljuthat a mélyponton. A társaság első negyedéves gyorsjelentésében már optimista hangokkal is találkozni. Ezek szerint a második negyedévben megáll az üzleti eredmény csökkenése, a harmadik negyedévben pedig a bázisnak megfelelően alakul. (A Fotex-csoport 1995-ben a nemzetközi számviteli szabályok szerint 1135 millió forint üzleti eredményt produkált, amelyből az első negyedév 443 millió forinttal részesedett. Ha két érték közötti közel hétszázmilliós eredménykülönbséget az idén hátralévő három negyedévben nem is hozza a csoport, valószínűleg nem marad el sokkal ettől. Különösen akkor nem, ha a Westel 900 rádiótelefon előfizetőgyűjtő-akciójához hasonló sikeres üzleti akcióba a Keravillhoz hasonlóan be tud kapcsolódni egy-két Fotex érdekeltség.)

Az idei eredmények fényében dől majd az is el, hogy a mostani 160-165 forintos áron drága vagy olcsó a papír. A magyar piacon érezhetően egyre kevesebb részvény van, és mint korábban, ezután is döntően a külföldi pénzügyi befektetők megbízásai mozgatják majd az árfolyamot. Az utóbbi időben egyfajta árcentrumnak számító ötforintos sávban a tavalyi eredménnyel számított 13-as P/E mutató a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett kategóriában forgó részvények között átlagosnak számít. A százforintos névértékű papírokra jutó mintegy 246 forintos saját vagyon viszont a mostani tőzsdei árfolyamnál jelentősen magasabb. A papírban spekuláló befektetők már tudják, hogy a Fotex jegyzése kimondottan érzékenyen reagál a pozitív vagy negatív hírekre. Legutóbb a gyenge negyedéves eredmények nyilvánosságra kerülése után például két nap alatt 20 százalékot zuhant az árfolyam. A részvény likvidítása a jegyzett kategória blue chippjeitől egyébként elmarad. Az elmúlt hetekben a legalacsonyabb napi forgalom árfolyamértéken 4, a legmagasabb 32 millió forint volt. A forgalmi adatokból látszik, hogy a Budapesti Értéktőzsde egyik doyenjének számító társaság mostanában nem áll az érdeklődés középpontjában, a külföldi invesztorok trendindító hírekre várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik