Gazdaság

BORSODCHEM – Újabb rekordév előtt?

admin
admin

1996. 06. 05. 00:00

A tőzsdei cégek közül több más társasághoz hasonlóan a BorsodChem is pozitív meglepetéssel szolgált a befektetőknek. A társaság teljesítménye ugyanis gyakorlatilag nem romlott az idei első negyedévben annak ellenére, hogy a fő terméknek számító PVC a világpiacon drasztikus áresésen ment keresztül. Az első negyedéves számokhoz ugyan kevés az összehasonlítási adat, hiszen tavaly ilyen kimutatás még nem készült a cégnél, az idei első negyedéves adózás előtti eredmény azonban meghaladja a tavalyi egész éves adózás előtti eredményének 27,5 százalékát, ami egyszerű felszorzással magasabb teljesítményt valószínűsít, mint a tavalyi rekordév.

A meglepetés azért is nagy volt, mert a társaságtól mindenki visszaesést várt. Még a kibocsátáskor is azzal indokolták az akkori és a magyar tőzsde átlagához képest azóta is viszonylag alacsony P/E értékét a papírnak, hogy a PVC-gyártók a termék árgörbéjének igen erős ciklikussága miatt a rekordéveket követően szükségszerűen visszaesést kénytelenek elkönyvelni. A BorsodChem esetében csak a várható visszaesés mértékéről vitatkoztak az elemzők, a javulásra senki még csak nem is gondolt.

A PVC-áresés hatása persze meglátszik a társaságon. Az adózás előtti eredmény ugyan javult, az üzemi eredmény azonban már elmarad az időarányostól (a tavalyi egész év 22,5 százaléka). A javulást a pénzügyi eredmény alakulása okozta, ami elsősorban az időközben lezajlott alaptőke-emeléshez, illetve az ehhez kapcsolódó részvényértékesítéshez kapcsolódik. A társaság ugyanis a 2,5 milliárd forintos alaptőke-emelés mellett a nemzetközi kibocsátás kapcsán külföldi befektetőknek eladott 550 ezer darab saját részvényt, amivel mintegy 300 millió forint árfolyamnyereséget ért el. A cég egyébként az első negyedévben mintegy 5 milliárd forinttal növelte mérlegfőösszegét (30,5 milliárdra), amiből több mint 2,2 milliárd forinttal a pénz és értékpapírok állományát növelte 4 milliárd forint fölé.

A jó eredmény a pénzügyi bevételeken kívül egyértelműen annak a menedzsment által sokat hangoztatott ténynek köszönhető, hogy a BorsodChem a PVC termékeken kívül más, sokkal stabilabban nyereséges termékekkel is foglalkozik. Az MDI, amely a műanyaggyártásban a PVC-nél egy jóval modernebb, drágább és ennek megfelelően nagyobb nyereséget hozó alapanyaga, a BorsodChemnek egyre nagyobb eredményt biztosít. A marónátron-termelés úgyszintén sikeres, bár itt okozott némi bizonytalanságot a hazai timföldgyártás egyelőre közel sem stabil helyzete.

A társaság tevékenységében egyre nagyobb szerepet tölt be az export. A fő exportpiacokat továbbra is Nyugat-Európában és a környező országokban látják biztosítottnak (a negyedévben a teljes árbevétel 60,5 százaléka). A hazai piacon ugyanakkor továbbra is sok a bizonytalanság, ami megmutatkozik például a marónátron-piacon. A hazai timföldiparról ugyanis az utóbbi időben úgy tűnt, hogy újra fellendül, ami a BorsodChem nél növekvő marónátron-rendelésekben jelentkezett, ezeket azonban később visszamondták, így itt még csökkent is a kereslet az előző időszakhoz viszonyítva. Szinte teljes egészében exportra megy ugyanakkor a társaság legfejlettebbnek számító terméke, az MDI. Ezeken a piacokon minden fő termék esetében erősödött a BorsodChem piaci pozíciója (az export 62 százaléka Nyugat-Európába, 30 százaléka pedig a környező országokban realizálódik).

A jövőre nézve biztatónak tűnik az, hogy a társaság ebben a negyedévben annak ellenére ért el ilyen jó eredményt, hogy a PVC-árak az idei év első két hónapjában voltak a legalacsonyabbak. Az akkori egy márka alá is eső árak azóta jelentősen emelkedtek, és bár nem érték el a tavalyi rekordnyereség idején tetőző 1,9 márkás (DEM) szintet, jelenleg valahol 1,15 márka körül mozognak. A ciklus úgy tűnik tehát a vártnál hamarabb hagyta el a mélypontot, és ha igaz, amit a PVC-piac ismerői jósolnak, miszerint az árak mostantól ismét inkább emelkedni, mint csökkenni fognak, a PVC is hozhat jelentős nyereséget újra. A többi termék esetében pedig még egyszerűbb a képlet. Azok ugyanis sokkal kevésbé számítanak ciklikusnak, következésképp a velük elérhető eredmény is sokkal stabilabb. Ez pedig a részvényárakra is kihat, így lehet, hogy igazuk lesz azoknak, akik szerint a BorsodChemnek nem más PVC-gyártó cégek részvényeinek híresen alacsony P/E értékeihez kell igazodni, hanem a többi termékének gyártóihoz. Amennyiben ezt az álláspontot a részvénypiac is elfogadja, a BorsodChem-papírok akár jelentős áremelkedés előtt is állhatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.