Gazdaság

BORSODCHEM – Újabb rekordév előtt?

A tőzsdei cégek közül több más társasághoz hasonlóan a BorsodChem is pozitív meglepetéssel szolgált a befektetőknek. A társaság teljesítménye ugyanis gyakorlatilag nem romlott az idei első negyedévben annak ellenére, hogy a fő terméknek számító PVC a világpiacon drasztikus áresésen ment keresztül. Az első negyedéves számokhoz ugyan kevés az összehasonlítási adat, hiszen tavaly ilyen kimutatás még nem készült a cégnél, az idei első negyedéves adózás előtti eredmény azonban meghaladja a tavalyi egész éves adózás előtti eredményének 27,5 százalékát, ami egyszerű felszorzással magasabb teljesítményt valószínűsít, mint a tavalyi rekordév.

A meglepetés azért is nagy volt, mert a társaságtól mindenki visszaesést várt. Még a kibocsátáskor is azzal indokolták az akkori és a magyar tőzsde átlagához képest azóta is viszonylag alacsony P/E értékét a papírnak, hogy a PVC-gyártók a termék árgörbéjének igen erős ciklikussága miatt a rekordéveket követően szükségszerűen visszaesést kénytelenek elkönyvelni. A BorsodChem esetében csak a várható visszaesés mértékéről vitatkoztak az elemzők, a javulásra senki még csak nem is gondolt.

A PVC-áresés hatása persze meglátszik a társaságon. Az adózás előtti eredmény ugyan javult, az üzemi eredmény azonban már elmarad az időarányostól (a tavalyi egész év 22,5 százaléka). A javulást a pénzügyi eredmény alakulása okozta, ami elsősorban az időközben lezajlott alaptőke-emeléshez, illetve az ehhez kapcsolódó részvényértékesítéshez kapcsolódik. A társaság ugyanis a 2,5 milliárd forintos alaptőke-emelés mellett a nemzetközi kibocsátás kapcsán külföldi befektetőknek eladott 550 ezer darab saját részvényt, amivel mintegy 300 millió forint árfolyamnyereséget ért el. A cég egyébként az első negyedévben mintegy 5 milliárd forinttal növelte mérlegfőösszegét (30,5 milliárdra), amiből több mint 2,2 milliárd forinttal a pénz és értékpapírok állományát növelte 4 milliárd forint fölé.

A jó eredmény a pénzügyi bevételeken kívül egyértelműen annak a menedzsment által sokat hangoztatott ténynek köszönhető, hogy a BorsodChem a PVC termékeken kívül más, sokkal stabilabban nyereséges termékekkel is foglalkozik. Az MDI, amely a műanyaggyártásban a PVC-nél egy jóval modernebb, drágább és ennek megfelelően nagyobb nyereséget hozó alapanyaga, a BorsodChemnek egyre nagyobb eredményt biztosít. A marónátron-termelés úgyszintén sikeres, bár itt okozott némi bizonytalanságot a hazai timföldgyártás egyelőre közel sem stabil helyzete.

A társaság tevékenységében egyre nagyobb szerepet tölt be az export. A fő exportpiacokat továbbra is Nyugat-Európában és a környező országokban látják biztosítottnak (a negyedévben a teljes árbevétel 60,5 százaléka). A hazai piacon ugyanakkor továbbra is sok a bizonytalanság, ami megmutatkozik például a marónátron-piacon. A hazai timföldiparról ugyanis az utóbbi időben úgy tűnt, hogy újra fellendül, ami a BorsodChem nél növekvő marónátron-rendelésekben jelentkezett, ezeket azonban később visszamondták, így itt még csökkent is a kereslet az előző időszakhoz viszonyítva. Szinte teljes egészében exportra megy ugyanakkor a társaság legfejlettebbnek számító terméke, az MDI. Ezeken a piacokon minden fő termék esetében erősödött a BorsodChem piaci pozíciója (az export 62 százaléka Nyugat-Európába, 30 százaléka pedig a környező országokban realizálódik).

A jövőre nézve biztatónak tűnik az, hogy a társaság ebben a negyedévben annak ellenére ért el ilyen jó eredményt, hogy a PVC-árak az idei év első két hónapjában voltak a legalacsonyabbak. Az akkori egy márka alá is eső árak azóta jelentősen emelkedtek, és bár nem érték el a tavalyi rekordnyereség idején tetőző 1,9 márkás (DEM) szintet, jelenleg valahol 1,15 márka körül mozognak. A ciklus úgy tűnik tehát a vártnál hamarabb hagyta el a mélypontot, és ha igaz, amit a PVC-piac ismerői jósolnak, miszerint az árak mostantól ismét inkább emelkedni, mint csökkenni fognak, a PVC is hozhat jelentős nyereséget újra. A többi termék esetében pedig még egyszerűbb a képlet. Azok ugyanis sokkal kevésbé számítanak ciklikusnak, következésképp a velük elérhető eredmény is sokkal stabilabb. Ez pedig a részvényárakra is kihat, így lehet, hogy igazuk lesz azoknak, akik szerint a BorsodChemnek nem más PVC-gyártó cégek részvényeinek híresen alacsony P/E értékeihez kell igazodni, hanem a többi termékének gyártóihoz. Amennyiben ezt az álláspontot a részvénypiac is elfogadja, a BorsodChem-papírok akár jelentős áremelkedés előtt is állhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik