Gazdaság

NEMESFÉMEK – “Deficites” az ezüstpiac

Az ezüst iránti igény az elmúlt évben is meghaladta a kínálatot. A Silver Institute tanulmánya szerint a fogyasztás 1995-ben 764,4 millió uncia volt, ami 0,83 százalékkal meghaladja a megelőző évit. Az ipar, a fotóipar, illetve az ékszergyártás felhasználása 3-4 százalékkal bővült, miközben egyéb mellékes felhasználók csökkentették megrendeléseiket.

A kínálat is bővült 5,6 százalékkal, ám a bányák tavalyi kitermelése így is mindössze 468,8 millió uncia volt. Néhány bezárt bányában újrakezdték a termelést, és új lelőhelyek kiaknázása is megkezdődött, például Kanadában. Érdekes jelenség, hogy a kitermelt ezüst mindössze 16 százaléka került ki kifejezetten ezüstbányából, míg a többi réz-, ólom- és cinkbányák mellékterméke volt. A Gold Fields Mineral Services szakértői által összeállított és a Silver Institute által publikált elemzés külön kiemeli az újrafelhasználás növekvő súlyát. Eszerint az igények 20 százalékát elégítették ki ilyen forrásból, 3,4 százalékkal többet mint 1994-ben.

Az ezüstpiac egyébként hetedik éve “deficites”, a felhasználás meghaladja a bányák teljesítményét. A legnagyobb ezüsttartalékok Észak-Amerikában vannak, a Silver Institute szerint az ottani készletek mintegy 600 millió unciát tesznek ki.

Az ezüst ára tavaly májusban hatéves rekordot döntött: 6,0375 dollárért forgott a fém unciája. Egy nagyobb, az USA-ból érkező, 77 millió unciás szállítmány azután megnyugvást hozott a londoni fémtőzsdére, ahol jelenleg 5,4 dollár körül jegyzik a fémet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik