Gazdaság

MODERNIZÁCIÓ IPARI PARKOKKAL – Üzleti ügy

admin
admin

1996. 05. 29. 00:00

Hamarosan a kormány elé kerül az ipari parkokról szóló előterjesztés. Benyújtója az IKM, amely egyedül maradt a befektetési környezet kialakításának feladatával. A társak: a munkaügyi, a környezetvédelmi és településfejlesztési, s nem utolsósorban a pénzügyi tárca kikoptak mellőle. Ez kétségessé teheti a program megvalósulását.

Az utóbbi időben sok magyar megcsodálta az angliai Corby városát, amely a thatcheri intézkedések nyomán pusztulófélben lévő bányásztelepüléssé korcsosult, azóta viszont – virágzó ipari parkjának köszönhetően – igencsak “kikupálódott”. A szerkezetváltás, a versenyképesség fokozása, a modernizáció megközelíthető céllá válik ezzel az eszközzel. Amennyiben a kontinensről kívánnánk példát hozni, kézenfekvőnek látszik a Ruhr-vidék, ahonnan eltűntek az egykori füstölgő gyárkémények, helyet adva a számítástechnikai hardvergyártóknak, akik környezetkímélő technológiával dolgoznak.

Magyarországon a kilencvenes évek első felében nem volt központi stratégia egy ipariparkprogram elindítására. Ezért hozta létre 1994 novemberében 15 önkormányzat és néhány vállalkozó az Ipari Parkok Egyesülést. A kis- és középvállalkozások biztonságos működését kellő infrastruktúrával ellátó ipari parkok gondolata később a kormányzati főkben is megfogant. Ez persze nem kifejezetten az egyesületiek és a külföldi példák meggyőző erejének tudható be, hanem annak a felismerésnek, hogy a hazai modernizációhoz szükséges évi 1,5-2 milliárd dolláros tőkebeáramlás – a privatizáció 1997 végére tervezett befejezésével – elapadhat. Kell tehát valami új vonzerő, amely ide csalogathatja a külföldi befektetőket.

A kelet-európai térségben először, 1991-ben Győrött alakult ipari park, amelyet követett az oroszlányi és a székesfehérvári. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium (IKM) elképzelése szerint az idén 400 milliót, a következő két-három évben mintegy 2,5 milliárd forintot lehet a gazdaságfejlesztési célelőirányzatból a program megvalósítására fordítani. A programot korábban több minisztérium is támogatta, ma azonban ezt már csak az IKM tartja feladatának. Remélhetően a többi tárca kivonulása a döntési mechanizmusból nem jelenti a pénzügyi hozzájárulások megvonását is. Az IKM tervei ugyanis arra épülnek, hogy a rajta kívülálló központi forrásokból összesen legalább 5–8 milliárd forint gyűjthető össze a célra.

A szaktárca 4-5 ipari park támogatásával az első öt évben összesen mintegy 7,5 milliárd forintos infrastrukturális beruházást és mintegy 10 milliárd forintos termelő-szolgáltató beruházást valósítana meg. Ez 10-12 milliárd forintnyi vállalkozói tőke bevonását jelentené. Becslések alapján ipari parkonként átlagosan 500 munkanélküli foglalkoztatása megoldható, így 0,1 százalékkal csökkenhetne az országos munkanélküliség. Ez a támogatásokat, a tb- és szja-bevételek kiesését is figyelembe véve 1-1,2 milliárd forintos költségvetési egyensúlyjavulást eredményezhetne. Mivel az ezredfordulóig 20-25 ipari park jöhet létre, a számok többszöröződhetnek.

Rakusz Lajos, az Ipari Parkok Egyesület elnöke több ízben hangsúlyozta, hogy a modernizációnak ez az eszköze kizárólag üzleti alapon válhat valóra. Az ügyet azonban támogatnia kell az államnak, a helyi önkormányzatoknak és nem nélkülözhető a központi kormányzat integráló szerepe sem. A központi kormányzat elsőrangú feladata – az egyesület szerint – az, hogy a helyi önkormányzatokat döntési helyzetbe hozza, hozzásegítve őket a szakmailag megalapozott programok előkészítéséhez.

Megéri, hiszen ha jó az előkészítő munka, kisebbek lesznek a későbbi kiadások. Egy ipari park tevékenységének költségei a megvalósíthatósági tanulmánytól a közműtervezésig mintegy 80 millió forintot tesznek ki. Az egyesület szerint ennek felét célszerű kormányzati forrásokból finanszírozni. Javaslatuk szerint a központi kormányzatnak kell gondoskodnia egy olyan pályázati rendszer kidolgozásáról, amely meghatározza a részvétel feltételeit. Az ipari park mint a legkisebb vállalkozói övezetegység olyan vállalkozókat kell, hogy magához vonzzon, akik versenyképes, környezetkímélő és megfelelő foglalkoztatást nyújtó tevékenységet folytatnak.

A kormány elé terjesztett javaslatban szereplő pályázati rendszer normatív szempontok szerint kívánja eldönteni az alkalmasság kérdését. Az ipari parkba bejutó vállalkozó így egységes elvek szerint részesülhet például vámmentességben, adókedvezményben, hitelkamat-támogatásban, a közműfejlesztési hozzájárulás mérséklésében. A programban szerepel például olyan ajánlás is, amelynek értelmében a park létesítése után néhány évig a betelepülők mentesülhetnének a helyi adók fizetése alól.

Európa és Amerika fejlettebb területein már az ipari parkok negyedik generációja alakult ki. Ezek akár 24 órán belül befogadják bármely ágazat vállalkozóját: az adminisztráció, az engedélyezési eljárások mindössze ennyi időt vesznek igénybe. Az ottani tapasztalatok alapján egy-egy ipari park betelepítése 8-10 év múltán hoz hasznot. A 24 órás ügyintézés idehaza egyelőre még rózsaszínű álomnak látszik. Bár ki tudja: az ipari tárca és az egyesület javaslatai között szerepel néhány, az ügymenetet egyszerűsítő lépés is. Ha majd valóban egy ablaknál végzik el az építészeti, a tűzvédelmi, a környezetvédelmi, az áram- és vízfogyasztási engedélyezést, a cégbejegyzést, az adóbejelentést és adóbevallást, a tb-regisztrálást, a hitelezést, az idegenrendészeti eljárást stb., akkor lehet számolgatni a várható hasznot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.