Gazdaság

HOSSZ A WALL STREETEN – Tűnőben az inflációs aggodalmak

A vártnál kisebb áremelkedést jelző amerikai statisztika eloszlatta a tengerentúlon az inflációs aggodalmakat. A múlt heti bejelentés, miszerint a fogyasztói árdrágulás, hasonlóan a termelőihez, áprilisban 0,4 százalék volt, a kiskereskedelmi eladások 0,3 százalékos csökkenéséről tanúskodó számokkal párosult. A bejelentést szinte azonnal a kamatok megnyugvása követte, így a hangulatváltást a legbiztosabban jelző 30 éves államkötvények hozama 6,85 százalékra esett vissza. Magára talált az amerikai dollár is, amelynek árfolyama az előző héten 1,52 márka környékére esett vissza, a múlt hét közepén viszont már 1,5363 márkán forgott a frankfurti tőzsdén. Mindez rég nem látott lendületet adott a részvénypiacoknak. A New York-i tőzsdeindex egy hét alatt több mint 3 százalékkal emelkedett, és május 17-én a Dow Jones 5687,50 ponton zárta a hetet, mindössze 2 ponttal maradva el eddigi történelmi rekordjától.

Jó egészségnek örvendett a tokiói részvénypiac is, a 225 részvény mozgását tükröző Nikkei 22 ezer pont közelébe került 2,32 százalékos heti nyereséggel. Elemzők szerint ez egyrészt a japán jegybankelnök azon nyilatkozatának a következménye, miszerint a közeljövőben nem várható a diszkontkamatok emelése. A piaci hosszhoz néhány jó vállalati eredmény is hozzájárult, különösen a Sony tavalyi mérlege okozott örömet a befektetőknek.

Európában ugyancsak emelkedtek a részvényárfolyamok: Londonban a FTSE 100 0,94 százalékkal, Párizsban a CAC 40 1,05 százalékkal, míg Frankfurtban a DAX 2,78 százalékkal nőtt.

A Bundesbank egyébként múlt szerdai ülésén érintetlenül hagyta a repokamatot, amelyet utoljára februárban csökkentett 3,3 százalékra. A Buba mozgástere azonban jelenleg meglehetősen szűk: a kényes bértárgyalások, a pénzkiáramlás romló mutatója, a költségvetési nehézségek és a kötvénypiac gyengélkedése gyakorlatilag megkötik a német jegybank kezét.

A Buba szokásos havi jelentésében úgy vélekedett, hogy a dollár márkával szembeni erősödése csak átmeneti, és nem jár inflációs veszéllyel annak ellenére sem, hogy az importárak márciusban 0,4 százalékkal emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik