Gazdaság

GABONAPIAC – Magyar Chicago

A másfél hónap alatt bekövetkezett újabb 30-40 dolláros árrobbanás már nem csak az üzletemberek, hanem a politikusok számára is intő jel lehet: a világpiac egyelőre tartósan magas gabonaárakkal számol.

A világ gabonapiacain lassan állandósuló bizonytalanságot az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által legutóbb közzétett becslések sem szüntették meg. Az amerikai búzaterméssel kapcsolatos aggodalmak beigazolódtak: az 1996/97-es szezonra az USDA a tavalyinál hárommillió tonnával kevesebb, csupán 56,47 millió tonnányi termést jósol. Ennek fényében az Egyesült Államok részesedése az új termésnél várható 108,32 millió tonnás világexportból 26,5 millió tonnára csökken majd. A piac számára hivatalosan is megerősítették: az évtizedes rekordokat ostromló árak a mostani helyzetben nem a hisztéria szülöttei, sokkal inkább a valós piaci viszonyokat tükrözik.

Bidló Gábor, a magyar exportban komoly szerepet játszó Agrograin Rt. gabona termékigazgatója szerint az USDA-jelentés számainak másik fontos üzenete, hogy az 1996/97-es szezonban megkezdődhet a korábban igencsak leapadt búza- és kukorica-világkészletek lassú feltöltése. Ennek ellenére rövid távon a piaci szereplők többsége nem számít árcsökkenésre; a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a következő trendindító hírekig az árak a mostani szinten maradnak.

Ez a szint egyébként a korábbi évekhez képest kiugróan magas. A világ gabonapiaci központjának számító chicagói árutőzsdén a lágybúza júliusi jegyzése az április eleji 180-190 dolláros tonnánkénti ársávból e hét elejére már 213 dollár fölé emelkedett; a szeptemberi határidőre 211, a decemberire pedig 213,5 dollár körül kereskedtek a brókerek.

A szakértők szerint egyébként a jövőbeni ármozgást nagyban meghatározhatja, hogy miként alakulnak Amerikában a tavaszibúza-vetések. A még mindig nagyon hideg és csapadékos időjárás egyelőre késlelteti a szántóföldi munkálatokat, ami a határidős piacokon tovább növeli a bizonytalanságot.

Kedvezőbb hírek érkeznek Európából. Egyelőre jónak tűnik a francia búzatermés. Francia földközi-tengeri kikötőkben a vásárlók 220 dollár körüli szinten vennék az eurobúza tonnáját, a magyar export számára irányadó fob Adria paritáson 200-210 dolláros ajánlatokról hallani.

A gabonakereskedő cégek szerint egyébként a Budapesti Árutőzsde (BÁT) júliusi-augusztusi 25 000-25 450 forintos malmibúza-jegyzései az elérhető exportárak tükrében nagyjából a helyükön vannak; úgy tűnik, ez az árszint az eladóknak és a vevőknek egyaránt megfelel. A korábban engedélyezett 1 millió tonnás kivitel nagy részét a termelők még nem kötötték le, a szerződések aláírását a piaci szereplők többsége inkább május végére-június elejére halasztja. A fizikai piacon állítólag az elmúlt napokban 22-23 ezer forint között születtek üzletek a termelők telephelyén kocsira rakott exportbúza tonnájára. Az azonban nem egyértelmű, hogy ebben az árban az exportengedély benne van-e vagy sem. Csupán annyi bizonyos: a búzától gyakran függetlenül értékesített engedélyeknek rövid idő alatt borsos áruk lett, tonnánként 1500-3500 forint között megkötött üzletekről hallani.

A BÁT gabonaszekciójában egyébként a jövőben érvényesülő trendet leginkább a külpiaci mozgások határozhatják meg. A piaci szereplőknek egyre inkább azzal kell kalkulálniuk, hogy a magyar tőzsde árai hűen követik a világpiacot. A korreláció lassan már ott tart, hogy a hazai jegyzések naponta igazodnak Chicagóhoz. Új fejleményt sejtet viszont az, hogy egyre gyakoribbak a nagy multinacionális gabonakereskedő cégek magyarországi tőzsdei üzletkötéseiről szóló híresztelések.

Más kérdés, hogy a külföldről beszivárgó magas gabonaárak igencsak kellemetlen helyzetbe hozzák a kettős szorításban vergődő takarmánykeverőket, -feldolgozókat. A gabonaboom következtében ugyanis a takarmányozás költségei folyamatosan emelkednek, míg a húspiac pang. Egyelőre azonban nem hallani az égbe szökő belföldi gabonaárakat megregulázó kormányzati intézkedésekről; igaz, a földművelésügyi miniszter annyit már bejelentett, hogy a szaktárca a már most is engedélyköteles búza, búzadara és kukorica mellett valamennyi gabonafélére exportengedélyezési rendszert szeretne bevezetni.

Komoly árcsökkentő hatása lenne viszont, ha, amint azt egyre több helyről hallani, bevezetnék az exportlefölözéssel azonos tartalmú kiegyenlítő befizetések rendszerét. Ekkor ugyanis a világpiaci árak a magyar piacon csak az exportbúzára kivetett adóval csökkentve érvényesülhetnének. Az árak csillapodásához vezető központi beavatkozásnak egyébként egyre növekszik az esélye, a gabonafélék féktelen drágulása ugyanis jelentős lökést adhat a mostani gazdaságpolitika fő ellenségének tartott inflációnak.

A kukoricapiac mozgása, igaz egy szűkebb 15-20 dolláros sávban, de itthon és külföldön egyaránt követte a búzaárakét. A szakemberek szerint azonban a tengeri a pontos vetésterület ismeretében már a búzáétól eltérő trendet is futhat. A fundamentális hírek szerint a világ az idén a tavalyinál nagyobb vetésterületre és jobb termésre számít. Az USDA szerint 1997 szeptemberére a készletek szintje a korábbi mélypontról növekedve megközelítheti a 68 millió tonnát, a 1995/96-os szezon végén pedig 57 millió tonna lesz.

Múlt hét pénteken egyébként a kukorica jegyzései Chicagóban tonnánként a 144 dollárt ostromolták a már új termésnek számító decemberi határidőre, míg az azonnali ótermésű árak 190 dolláron álltak. A csaknem ötven dolláros távolság egyébként a piaci résztvevők szerint a jövőben csökkenni fog.

A BÁT-on, úgy tűnik, már tudnak valamit, itt ugyanis a múlt heti tonnánkénti júliusi 25 600-25 900 és a decemberi 22 500-22 800 forintos árak között csupán 30 dollár a különbség. Egyébként a decemberi jegyzés a megfelelő határidős dollárárfolyammal számolva csaknem megegyezik a chicagói árral, ami akár újabb bizonyítéka is lehetne a két piac együttlélegzésének. Más kérdés, hogy itthon egyelőre még zárva az exportsorompó, és az ótermésből egy gramm kukoricát sem lehet az országból kivinni. Ráadásul a szaktárca addig az újtermés exportfeltételeit sem hirdeti meg, amíg nem tudja felbecsülni, hogyan is alakul az idei termés. A bizonytalan exportkilátások azonban egyelőre csöppet sem zavarják a jó eséllyel fedezeti vásárlásokat végző vevőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik