Gazdaság

A NÖVEKEDÉS GERJESZTŐI

1996 és 2000 között a GDP növekedése reálértéken évi 4,2 százalék*

– A német gazdaság tervezettnél lassabb növekedése nem fogja visszafogni a magyar gazdaságot, noha 1995-ben a magyar kivitel 28,7 százaléka irányult Németországba, ahonnan a behozatal 23,5 százaléka származott.

– A korábbi reformok gyümölcseként a növekedés önálló elemei megerősödtek: az iparban a munkatermelékenység tavaly 11 százalékkal nőtt, a felgyorsult privatizáció következtében a magyar gazdaság összes kibocsátásának 75 százaléka a magánszektroból származik – s ez kifejti jótékony hatását a hatékonyságra is.

– A terven felül teljesített privatizáció miatt a beáramló működőtőke mennyisége továbbra is magas szinten marad, mivel az új tulajdonosok legalább részben teljesítik beruházási terveiket és kötelezettségeiket.

– A dél-szláv háború vége és a Szerbia-Montenegro elleni ENSZ-embargó – amely Magyarországnak három és fél év alatt összességében körülbelül 2,2 milliárd dollár bevételkiesést okozott – a jövőben számottevő kereskedelmi és befektetési lehetőséget kínál. A kereskedelem a tavalyi 50 millióról 300-400 millió dollárra ugorhat.

– Az orosz gazdaság esetleges fellendülése 1996-ban meghatározó lehet.

– Az idegenforgalom – amely a GDP közel 9 százalékát adja – tavaly 18 százalékkal nőtt, és elképzelhető, hogy idén hasonló növekedési ütem érhető el.

– Az üzleti szektor beruházásai 4-5 százalékkal nőttek annak ellenére, hogy a közösségi beruházások befagyasztása miatt a beruházási ráta csak minimálisan növekedett. Az üzleti szektor idén legalább hasonló ütemet produkál.

* The Economist Intelligence Unit Country Forecast, 1st quarter 1996

Ajánlott videó

Olvasói sztorik