Gazdaság

MEGÚJUL AZ ANTENNA HUNGÁRIA – Tisztább vétel

A finanszírozási gondokkal küszködő Antenna Hungária (AH) május 17-i közgyűlésén az alaptőke felemeléséről, illetve a következő öt év stratégiai terveiről is szó lesz. A közgyűlésen információink szerint lemond tisztéről Zombory László, a társaság eddigi elnöke, aki a frekvenciagazdálkodást összehangoló Nemzetközi Hírközlési és Informatikai Tanács első embere lesz.

A műsorszóró vállalat nehezen tudja bevasalni a Magyar Rádión és a Duna Televízión jogos követeléseit, s emiatt komoly veszteségek érik. Az évről évre ismétlődő költségvetési csiki-csukival szembesülni kénytelen cég ez idáig bírta a megpróbáltatásokat – a tavalyi 319 millió forintos adózás előtti nyereség mindenesetre ezt bizonyítja. A médiatörvény előírásai azonban ennél jóval nagyobb összegű beruházások végrehajtását követelik (lásd grafikonunkat). Az idén és jövőre hét új, országos műsorszórási lehetőséget kell megteremteni. A médiatörvény teljesítésével Magyarországnak 14 országos rádió és televízió műsorszóró csatornája lesz. Az új hálózatokhoz 19 rádió- és televízióállomáson 68 új rádiós és televíziós adóberendezést telepítenek. A terv valóra váltásához 4,5-5 milliárd forint beruházási forrásra van szükség. Ezt főként tőkeemelésből és hitelből finanszírozzák.

A társaságot a hosszabb távú stratégiai terv megfogalmazására nemcsak a médiatörvény készteti. A tavalyi sikertelen privatizációs kísérlet után az ÁPV Rt. június elején ismét nekilendül a cég eladásának. Az új pályázat kiírásánál remélhetően már nem hirdetnek meg olyan illuzórikus feltételeket, amelyeket egyetlen jelentkező se mer vállalni.

A megújulás előtt álló AH Rt. szempontjából fontos, hogy e héten bocsátják pályára az Amos 1-et, Izrael első kereskedelmi műholdját, amely a magyar-izraeli együttműködésben készülő CERES ikerműholdjaként működik. Ez Magyarország számára lehetővé teszi, hogy július elsejétől új területeket kapcsolhasson a műsorsugárzásba.

Az AH Rt. presztízsét tekintve ugyancsak fontos, hogy nemrégiben befejeződött az úgynevezett Kelvo-ügy. A Budapest körül épülő optikai szálas hírközlési hálózat története 1992-re nyúlik vissza. Az AH Rt. jogelődjének, a Magyar Műsorszóró Vállalatnak a vezérigazgatója ekkor kötött szerződést a Kelvo S. A. nevű spanyol kereskedelmi vállalattal a hálózat eszközeinek szállítására. Ugyanaznap – a spanyol fél tudtával és beleegyezésével – a vezérigazgató a jogokat és kötelezettségeket átruházta a magyar System Consulting Kft.-re. Az előnyösnek látszó üzlet azonban kútba esett. Az összesen 5,5 millió dolláros kötelezettségről az elmúlt hetekben sikerült végleg megszabadulnia az AH Rt.-nek. A System egyébként hamarosan 400 millió forint alaptőkéjű részvénytársaságot alapít az AH Rt.-vel, Eurotel néven. A műsorszóró vállalat 51 százalékkal részesedik majd a társaságban, amelybe apportként beviszi a Budapest-gyűrű hálózatának eszközeit, s a hálózatot a jövőben partnerével közösen fejleszti és üzemelteti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik