Gazdaság

GAZDASÁGNÖVEKEDÉS DÉL-KOREÁBAN – A “chaebol” hőmérséklete

admin
admin

1996. 05. 08. 00:00

A dél-koreai gazdaság meredek növekedési pályát írt le 1995-ben. A konjunktúra fő támaszát az ipari beruházások, valamint a virágzó exportgazdaság adta. A 250 milliárd dollárra duzzadt külkereskedelmi volumen miatt a fizetési mérleg romlása még nem jelent közvetlen fenyegetést. 1996-ban némi “lehűlés” kezdődhet.

Dél-Korea gazdasága már évek óta prosperitási szakaszban van. A dél-koreai a világ tizenegyedik legnagyobb gazdasága, és az egy főre jutó jövedelem már elérte a 10 076 dollárt. Egyáltalán nem túl nagy a távolság az olyan nyugat-európai országoktól, mint Görögország és Portugália.

A rámenősségükről ismert dél-koreaiak a kiválasztott ágazatokban sikeres piaci offenzívát indítottak be. Így több konglomerátum (az úgynevezett Chaebol-ok) egymást átfedő termékpalettával is nagy exportsikereket értek el. Az ország legnagyobb chaebol-jainak mindegyike – Hyundai, Samsung, Daewoo és LG – értékesít félvezetőket, autókat, hajókat, acéltermékeket és háztartási készülékeket, és ez ideig alig lehetett felismerni ebből eredő hátrányt az üzemi szerkezetre. A félvezetőknél 1995-ben éppenséggel fenomenális ugrást értek el a forgalomban. A Samsung 73 százalékkal 8,3 milliárd dollárra, a Hyundai 163 százalékkal 4 milliárd dollárra növelte forgalmát és az LG Semicon a chip-üzletben 3,6 milliárd dolláros (+114 százalék) forgalmat ért el.

A koreaiak az európai autóüzletbe és a távoli FÁK-köztársaságokba eszközölt nagy befektetéseikkel nagy feltűnést keltettek. Másrészről azonban nem szabad elsiklani afelett, hogy Dél-Koreára csak részben illik az exportőr-tigris elnevezés. Noha az export, beleszámítva a szolgáltatásokat is, 1995-ben 24,1 százalékkal 123,2 milliárd dollárra bővült, azonban az import is megszaladt: 128,0 milliárd dollár volt, 22,1 százalékos növekedési rátával.

Az, hogy az exportfellendülés dacára Dél-Korea kereskedelmi mérlege deficitbe csúszott, a japán technológiától való kényelmetlen függőséget mutatja. A jen-hossz az elmúlt tavasszal még versenyelőnyt hozott a dél-koreaiaknak, azonban ezt éppen az adott körülmények miatt nem lehetett készpénzre váltani. A drága importgépekért és felszerelési cikkekért ugyancsak a kemény jennel kellett fizetni, ami szűkítette a marzsokat.

A Koreai Bank 1996-ra a konjunktúra nyugodtabb alakulását várja. A jegybank becslései szerint a GDP éves növekedési rátája idén 7,3 százalék lesz. Az inflációt eddig messzemenően sakkban lehetett tartani. Tekintettel az erős reálnövekedésre és a 2 százalék alatt maradó munkanélküliségre, Szöul figyelemre méltó stabilizációs sikert tud felmutatni. Már régóta nem voltak nagyobb sztrájkok. A korrupciós botrányok, melyekkel kapcsolatban két volt elnököt is őrizetbe vettek, a gazdaság egészében eddig még alig okoztak mérhető károkat.

Noha úgy látszik, hogy az árak és bérek alakulását ellenőrzés alatt tartják, az első figyelmeztető jelek már felvillannak. Első tünetként a fizetési mérleg deficitje 1995-ben 8,8 milliárd dollárral éppen az 1994-es szint kétszeresére nőtt. A külső mérleg 1996 első hónapjaiban is deficites maradt. Mivel a kilencvenes években a tőkeimport sorozatosan 13,5 milliárd dollárra nőtt (1995.), a kereskedelmi mérleg passziválódásával párhuzamosan növekedett a függőség a nemzetközi pénzpiacoktól is.

Másodszor: a tőzsde- és bankszektorban olyan fejlemények láthatók, amelyek nehezen magyarázhatóak. Nem világos, hogy miért nem emelkednek például a részvények árai, amikor a vállalatok ilyen robusztus konjunkturális fejlődésnek örvendenek. (A szöuli tőzsdén jegyzett részvények a Kospi-index szerint tavaly 12 százalékot vesztettek árfolyamukból.) Mivel idén eddig folytatódott a völgymenet, a névleges részvényárfolyamok már az 1994. eleji szinten vannak. A kereskedelmi bankok is nehézségekkel küzdenek. A vezető pénzintézetek többségének tiszta nyeresége csökkent. Egyes szakértők szerint a magyarázat az lenne, hogy a pénzügyminisztérium pórázon vezeti és azok valószínűleg túl kevés tartalékkal rendelkeznek. A koreai tőkepiac liberalizálása csak vontatottan halad, ami nehezen kiszámítható kockázatokat hoz magával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.