Gazdaság

ERDŐSÍT A KÖZMUNKATANÁCS – Foglalkoztatási telepítés

A Közmukatanácsban meghirdetett erdősítési programmal évente akár egymilliárd forint értékű munkát is adhat az erdő – enyhítve egyúttal a munkanélküliséget is.

Az érintett munkaügyi, földművelésügyi és környezetvédelmi tárca hozzájárulásával a Közmunkatanács által meghirdetett erdősítési program – a telepítéssel, majd a kitermeléssel – sok ezer embernek adhat kenyeret. A programban éppen időben kapcsolódik össze a foglalkoztatás, a környezetvédelem és az erdőtelepítés, ugyanis a kilencvenes években vészesen csökkent az új erdővel betelepített területek mennyisége – hangzott el az Országos Erdészeti Egyesület, az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete és a Munkaerőpiac című lap múlt heti fórumán.

Az ötvenes évektől a hazai erdősültség (az összterülethez képest az erdő aránya) 12 százalékról 18-19 százalékra (1,1 millió hektárról 1,8 millió hektárra) növekedett. Ám 1990-től – részben a kárpótlás, a tulajdonváltás miatt – a ténylegesen megvalósult erdőtelepítés rendre elmaradt a tervezettől (lásd táblázatunkat).

A telepítési tervek szerint az 1,8 millió hektáros erdőterület az ezredfordulóig mintegy 150 ezer hektárral tovább növekedne. A 25-30 éves program végén pedig az erdősültség elérhetné az optimális 22-23 százalékot. A felmérések szerint mintegy egymillió hektár gyenge termőképességű szántóterületet csak erdővel lehetne gazdaságosan hasznosítani. (Évente 20-30 köbméter növedéket hozhat egy hektár jobb termőképességű erdő.) Ezt a spanyol, görög példa szerint az EU – mint leendő tagnak – hektáronként 2-4 ezer ecu-vel segíthetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik