Gazdaság

DÉLKELET-ÁZSIA – Javuló klíma a két Koreában

Délkelet-Ázsia továbbra is a világ legdinamikusabban fejlődő régiója, a statisztikusok szerint a konjunktúrajavulás idén 7,1, jövőre 7,3 százalék lesz. Az előrejelzések szerint egyedül Hongkongban torpanhat meg a lendület, itt a GDP várhatóan csak 4,5 százalékkal gyarapodik a kínai fennhatóság egyre láthatóbb árnyékában. Eközben Kína a terület “legjobb tanulója”, itt a gazdaság növekedése 10,2 százalék volt. Átlagon fölüliek az előrejelzések Vietnam és Kambodzsa esetében, az előbbi országban a GDP 9,8, az utóbbiban 7,8 százalékkal bővül 1996-ban.

A gazdaságok fejlődésével párhuzamosan javul a kooperációs klíma is. Rohamosan bővül a régión belül az áruk és szolgáltatások cseréje, valamint a helyi tőkeáramlás. A japán export több mint 50 százaléka e térségbe irányul, és a tőkebefektetések 52 százaléka régión belüli forrásokból táplálkozik, szemben az 1992-es 36 százalékkal.

A szakértői elemzések külön kiemelik, hogy a régió importjának dinamikus növekedése nem jár az érintett országokban kereskedelmi deficittel. A hangulatjavulást egyébként mi sem jelzi jobban, mint a két Korea között megkezdett gazdasági párbeszéd. Immár nemcsak a délről északra irányuló segélyszállítmányokról, hanem üzleti partnerségről is szó van. Az elmúlt héten a Daewo és az észak-koreai kormány írt alá megállapodást, három Nampo tartományban létesítendő üzemről, mintegy 5 millió dollár értékben. A déli hatóságok három másik északon megvalósítandó beruházásra is áldásukat adták, a Samsung 7 millió dollárt fektetne be az északi telekommunikációs piacon és jóváhagyták a Daewo további 6,4 milliós televízió-gyártási elképzeléseit, valamint az ásványvízgyártó Taechang 5,8 milliós befektetését.

Kína is haszonélvezője a klímajavulásnak. A napokban publikált adatok szerint az év első negyedében közel 87 százalékkal bővültek a külföldi befektetések, összesen 27,4 milliárd dollárt tettek ki az aláírt szerződések. Ebből ténylegesen 7,6 milliárd dollár már bekerült az országba. A pekingi jegybanknál gyarapodtak a valutatartalékok december óta 7,2 milliárd dollárral, március végén 80,8 milliárd dollárra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik