Gazdaság

SZÉPÉSZETI TANÁCSOK – Színek és virágok

Lakásunknak – méretétől függetlenül – kényelmesnek, barátságosnak és praktikusnak kell lennie. Ezért fontos, hogy berendezésekor kikérjük szakember véleményét. Kálmán Margit belsőépítész szerint már a tervezés stádiumába érdemes őt bevonni. Persze más a helyzet, ha a lakás már adott, esetleg panel, amely nem bővíthető, a falai nem mozdíthatóak. Ilyenkor csupán a belső berendezésekkel, bútorokkal, felszerelési tárgyakkal alakíthatjuk egyéniségünknek megfelelően otthonunk “arculatát”. Ám ha a lakás most épül vagy éppen átépítjük a régit, már a belső falak elhelyezésekor fontos szempont, hogy hova kerül az étkezőasztal, az ülőgarnitúra, netalán a szobai szökőkút.

Ha mindezt pénztárcakímélés miatt, vagy azért, mert mi magunk is örömünket leljük a bútorok, kiegészítők kiválasztásában, mégsem bízzuk szakemberre, fogadjuk meg Kálmán Margit néhány tanácsát: Mielőtt vásárlási körútra indulunk, áldozzunk egy kis időt az áruházi katalógusok, prospektusok átlapozására. Szinte hetente találunk ilyet a postaládánkban. A lakás berendezésekor mindig az adott helyiség funkciójából induljunk ki. A nappali esetében abból, hogy ez a lakás legtöbbet igénybe vett része, hiszen itt fogadjuk a vendégeket, szükség szerint dolgozhat is a nappaliban az ember, ehet, zenét hallgathat, televíziót nézhet és akár alhat is. Ezért ide nemcsak tetszetős, hanem tartós, variálható bútort kell választani és a lehető legkevesebb darabot. Esetleg egy kinyitható kanapét, amelyik nappal ülőalkalmatosság, éjjelre pedig kényelmes ággyá alakítható. Nemcsak a nappali, hanem a lakás egészének kialakításánál fontos a színek, elsősorban a domináló alapszín megválasztása. Amikor bútort keresünk, jó tudni például, hogy a fenyőbútor nemcsak világossá, de rusztikussá is teszi a teret. Ezért az ilyen bútorhoz puha, harmonikusan színezett textíliákat – gyapjú- vagy rongyszőnyeget, hozzáillő színű díszpárnákkal válasszunk.

Ha az alapszín sárga, akkor a helyiség vidám hangulatot áraszt, amelyet még fokozhatunk egy pár piros kiegészítővel, és a sárga különböző árnyalataival. A kék mint alapszín elég rideg, de a világosabb árnyalatai, mint például az égszín, már melegebbé teszi a teret. Zöld színnel a szoba nyugodt légkört áraszt, ehhez jól illenek a sárga és zöld kiegészítők, míg a nyers színű bútorral berendezett lakás egyfajta állandóságot, egyszerűséget sugall. Ehhez a legtöbb szín alkalmazható kiegészítőként.

Ha mindezt figyelembe véve a berendezett lakás falai, a tapéta, a bútorok, valamint a textíliák stílusban, színben és mintában összeillőek”, jól érezzük magunkat, már csak a növények hiányoznak. Ha kevés az időnk napi ápolásukra, öntözésükre, ültessük őket úgynevezett víztárolós virágtartóba, így a maguk gondoskodnak vízszükségletükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik