Gazdaság

KEDVEZMÉNYEK, TÁMOGATÁSOK – Miből építkezzünk?

Vajon mi ösztönözte az elmúlt évben azokat, akik lakást építettek vagy vásároltak? Az alábbiakban a pénzügyi forrásokat soroljuk fel.

A lakáscélú megtakarítások esetében a megtakarított összeg 20 százalékát, maximum 12 ezer forintot lehet levonni a személyi jövedelemadóból. Öt év takarékosságot követően a megtakarított tőke és kamatainak 120 százalékát lehet hitelként felvenni, amelyhez 70 százalékos törlesztési támogatást nyújt a költségvetés.

A fizetőképesség arányában a lakásépítő, -fenntartó kölcsönt vehet fel az OTP-től és a takarékszövetkezetektől. A felvett hitel kamataiból öt évig 4 százalékot az állam fizet a hitelt felvevő helyett, míg a törlesztés második öt évében 3 százalékot, majd a harmadik öt évben 1 százalékot.

A lakásépítési (szociálpolitikai) kedvezmény mértéke

– egy gyermek esetén 200 ezer forint,

– két gyermeknél 1 millió 200 ezer forint,

– három gyermeknél 2 millió 200 ezer forint, és minden további gyermekkel 200 ezer forinttal növekszik.

Azok a fiatal házaspárok, akiknek még nincs gyermekük, hitelt vehetnek fel, és a gyermekek megszületésekor annak törlesztésére számolják el a kedvezményt.

Az önkormányzatok saját eszközeik kiegészítésére költségvetési támogatást kapnak a területükön élő 20 és 30 év közötti lakosok arányában az elsőlakás-építéshez, -vásárláshoz. Ez átlagosan 150 ezer forint összeget jelent, amelyet az önkormányzatok kiegészíthetnek. Így 300-600 ezer forint kamatmentes hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást nyújthatnak. Ugyanilyen formában – a saját maguk alkotta rendeletük szerint – támogatják a szociálisan rászorultakat is.

A munkáltatók jövedelemadó-mentesen nyújthatnak kamatmentes kölcsönt vagy vissza nem térítendő támogatást dolgozóik lakásépítéséhez vagy -vásárlásához. Ennek feltételeit a munkáltató az érdek-képviseleti szervekkel együtt a kollektív szerződésben vagy szabályzatban határozza meg.

Az 1994. január 1-je után felvett, a lakásépítésre vagy -vásárlásra nyújtott pénzintézeti hitelek törlesztésére befizetett összeg 20 százalékát, de legfeljebb 35 ezer forintot le lehet vonni a személyi jövedelemadóból.

Az értékesítés céljára lakást építő vállalkozók forgóeszköz-hiteleikhez kapnak kamattámogatást. Ez a jegybank egy éven túli refinanszírozási hitelei kamata 1,5 százalékkal növelt mértékének 75 százaléka az egy évnél nem hosszabb lejárat esetén, míg egy és két év között 60, 2-3 év közötti futamidő esetén pedig 25 százalék.

A közös tulajdonban lévő épületrészek felújítására felvett kölcsönök törlesztésének 50 százalékát az állam viseli, amennyiben a társasház, lakásszövetkezet legalább az előírt mértékű felújítási alapot képezi.

A közcélú közmű létesítésére létrejött társulat által felvett hitelek kamatainak 70 százalékát szintén a költségvetés finanszírozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik