Gazdaság

EGYÜTT A TERVEZŐVEL – Az év lakóháza

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghirdették “Az év lakóháza” országos pályázatot. A beérkezett pályamunkák között a három fődíj mellett kilenc különdíjat is kiosztottak, amelyek egyikét egy Zuglóban épült családi ház nyerte el.

A pályázatra hatvan lakóépületet neveztek be. Többségüket a zsűri véleménye szerint a józan polgári ízlés, a mértéktartó anyagfelhasználás és – még a házilag kivitelezett házak esetében is – a javuló minőség jellemezte. Ez elmondható a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium különdíjában részesült XIV. kerületi házról is, amelynek tulajdonosa Fírisz Imre vállalkozó és kétgenerációs családja.

A 230 négyszögöles, házak közé beékelődött telken eredetileg nem volt építmény. A család hónapokig járta a főváros kerületeit, hogy szemügyre vegyék a legszebb családi házakat. Végül a sok-sok ötletből tavaly elkészült a csendes kertvárosi telken épült átriumház: kétszintes, földszint plusz tetőtér-beépítéses, a földszint alatt mélygarázs épült. Az ablakok is – egyetlen kivételével – mind a kertre néznek, ami jóval előbb épült ki, mint ahogy maga a ház elkészült volna.

S hogy milyen feladatot jelentett e ház tervezése az építésznek, Kajdócsi Jenőnek? Mint mondja: olyan épületet kellett megterveznie, amely beszorulva a szomszédos házak közé, az utca felől “eltűnik” a környezetben, kicsinek látszik, és minden kandi tekintettől és zajtól tökéletesen szeparált. Az építkezést a családfő menedzselte, és mivel nem volt generálkivitelező, egy-egy munkafázisra fogadott fel kivitelező cégeket, amelyeket minden esetben versenyeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik