Gazdaság

DEVIZAPIAC – Kilengés a sáv alján

admin
admin

1996. 05. 01. 00:00

Nem csekély izgalmat okozott az érdekeltek között a múlt hét végén, hogy – akkor még ismeretlen okokból – elmozdult a forint árfolyama az intervenciós sáv aljáról. A hét elején viszont megnyugvással vehette tudomásul a nagyérdemű, hogy visszaállt a “régi rend” a devizapiacon.

A határidős devizapiac kockázati tényezői kö zött első helyen szokták említeni a forint árfolyam-ingadozását a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott intervenciós sávon belül. Ezért érthető riadalmat váltott ki, hogy a múlt hét végén mintegy 0,75 százalékkal felfelé mozdult el a sáv aljáról a forint árfolyama. A deviza-eladási pozícióban lévő befektetők számára álmatlanul telhettek a hét végén az éjszakák, mivel a 2-3 százalékos alapletéttel számolva lekötött pénzük mintegy harmadát bukhatták volna el, ha a forint tartósan ezen a szinten marad, és ekkor még az sem volt kizárva, hogy tovább gyengül nemzeti valutánk értéke a többi devizához képest.

Az év eleje óta csupán Bokros Lajos lemondása váltott ki a forint iránt némi bizalmatlanságot. Miután néhány devizatulajdonos felszámolta forintbefektetéseit, és devizára váltotta át a pénzét, az így a devizák iránt keletkezett túlkereslet a forint leértékelődését okozta. A márciusi határidő kifutásakor tapasztalt “forintgyengülés” pedig technikai okokra vezethető vissza, mivel a nagy volumenű nyitott kötésállomány elszámolása után a bankok kénytelenek vevőként megjelenni a devizapiacon.

A forint árfolyamának múlt hét végén tapasztalt elmozdulását a sáv aljáról a piaci elemzők – utólag – néhány pénzintézet spekulációjának tudják be. Miközben egy intézmény nagy tételben kezdett vásárolni, többen ráérezhettek arra, hogy devizakészleteik visszatartásával árfolyamnyereségre tehetnek szert, amit megkönnyít, hogy – miután a kereskedelmi bankok a feleslegeiket egyből felkínálják a jegybanknak megvételre – ez idő tájt csak az MNB-nél vannak nagyobb készletek devizából. Pénteken általában eleve kisebb a bankközi devizapiac likviditása, így kialakulhatott oly mértékű hiány a külföldi fizetőeszközökből, ami a forint árfolyamának eséséhez vezetett. Az árelmozdulást spekulatív voltát támasztja alá, hogy a vevői oldal megszűnésével hétfőn néhány óra alatt visszakúszott a forint a sáv aljára, azaz ismét a hónapok óta megszokhatott stabilitás jellemezte az árfolyamát.

Az elmúlt hét eseményei közé tartozott még a dollár feltartóztathatatlannak tűnő erősödése. A márkával szembeni keresztárfolyama jóval 1,53 fölé kúszott. A zöldhasú feltámadása nem okozott meglepetést a nemzetközi pénzpiacokon, mivel már hónapok óta az összes elemzés a dollár erősödését várja ebben az évben. A márkával szembeni keresztárfolyam két hete lépte át ismét a bűvös 1,5-ös határt, és egyes becslések szerint a nyár végéig 1,6 fölé kerül a dollár jegyzése. A dollár feltámadása az amerikai gazdaság sikereinek, illetve a konkurens Németország és Japán ezzel párhuzamos gyengélkedésének tudható be.

Az elmúlt hetek kedvelt jeneladási és líravételi pozíciói kevés örömet szereztek a befektetőknek a határidős piacon az elmúlt napokban, mivel a dollár csak a márkával szemben erősödött, a japán jennel szembeni keresztárfolyama változatlan maradt, ezért forintban a jen árai is felfelé kúsztak. (Figyelő, 1996. 16. szám) Sovány vigasz, hogy az olasz választásokon győzelmet szerzett baloldali koalíciót pozitívan ítélte meg a nemzetközi pénzvilág, azaz emelkedett a líra árfolyama. A hét elején a dollár-márka keresztárfolyam 1,52 alá esett vissza, ami a korábbi napokkal ellentétben nem a dollár-jen keresztárfolyam változatlansága közepette történt, így forintban a jen tovább növelte árfolyamát a dollárhoz képest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.