Gazdaság

AZ AGGLOMERÁCIÓ IS VONZÓ – Telekáron

admin
admin

1996. 05. 01. 00:00

Nem jártak jól azok a főváros környékiek, akik egy-két évvel ezelőtt még nyomott árakon adtak túl a telkükön, a házukon. Mára ugyanis valóban megindult az agglomerációban – Zsámbék, Nagykovácsi, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint, Érd, Páty, Biatorbágy stb. – a régóta várt építési fellendülés. Egyfelől azért, mert egyre kevesebb a beépítetlen telek Budán és Pesten egyaránt, másrészt sokan, akik korábban Budapesten keresték a boldogulást, egyszerűen megelégelték a nagyváros túlzsúfoltságát, a benzingőzt, a zajt, és mind magánemberként, mind pedig vállalkozóként a 10-20 kilométeres vonzáskörzetben keresnek ingatlanokat. Márpedig a növekvő kereslet természetesen fölveri az árakat.

A főváros vonzáskörzetében is igen nagyok azonban az árkülönbségek – állítják az ingatlanközvetítők. A preferált budai kerületekkel határos településeken alig 20 százalékkal maradnak el az árak a szomszédos kerületekétől, míg a távolabb eső részeken, különösen, ahol már nincs BKV-közlekedés, nagyságrendekkel alacsonyabbak. (Mivel a Matáv a fővárosi hálózatról tavaly novemberben és decemberben kötötte le az agglomerációs városok, községek telefonvonalait, ez a korábbi előnyük a kiemelt helyzetben lévő településeknek is megszűnt.)

Mit jelent a piaci változás számokban? Míg két évvel ezelőtt 500-800 ezer forintért már lehetett építési telket vásárolni Budapest környékén, ma ennyiért már a zártkertek sem érhetők el. A szijparcellák – építésre teljesen alkalmatlanok – kivételével egy 200 négyszögöles telek kínálati ára 2,5-3 millió forint az agglomerációban, a türelmes vevő azonban 2 millióért hozzájuthat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

LIVERPOOL, ENGLAND - AUGUST 12: Wayne Rooney of Everton celebrates after scoring a goal to make it 1-0 during the Premier League match between Everton and Stoke City at Goodison Park on August 12, 2017 in Liverpool, England. (Photo by James Baylis - AMA/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.