Gazdaság

BÚZAEXPORT-ENGEDÉLYEK – Nincs túljelentkezés

admin
admin

1996. 04. 24. 00:00

Április 12-én lejárt az egymillió tonna újtermésű búza exportengedély-kérelmének beadási határideje – a jelentkezők a napokban kapják meg az erről szóló határozatot. A feldolgozás során összesen 2205 érvényes kérelmet regisztráltak. Egyes szakértők szerint a kiírás diszkrimináló korlátozást is tartalmazott.

Az 1,17 millió hektárnyi búza-vetésterület nyolcvanhat százalékára, 1,015 millió hektárra adtak be érvényes engedélykérelmet, s mindössze félszáz pályázatot kellett visszautasítani – tudtuk meg Tóth Józseftől, a pályázatok befogadásával megbízott Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet osztályvezetőjétől. A szakember becslései szerint a kétezer-kétszáz pályázat mögött legfeljebb tízezer termelő állhat. Egy-egy kérelem egyébként átlagosan 3-5 termelőt fogott össze, de nagy volt a szóródás, mert volt olyan pályázat, amely száz, illetve olyan is, amely egyetlen termelőt képviselt.

A visszaosztás szerint egy hektár után mintegy 0,7 tonna búza kiviteléhez adnak majd a főhivatalok engedélyt. Egy pályázatra átlagosan 320 tonna kiviteli lehetőséget adtak ki, így három-négy pályázat tulajdonosainak kell összeállniuk, hogy a kiszállításhoz előírt legkevesebb ezer tonnás árutömeget produkálni tudják.

A pályázható egymillió tonna exportengedélyből háromszázezer tonnára a kereskedők, hétszáz-

ezer tonna kivitelére pedig a termelők jelentkezhettek. A gazdák a bevallott búzatermelő terület arányában először exportengedély-lehetőséget kapnak, amelyet a tényleges kivitelkor véglegesíthetnek.

Az április 2-án keltezett kiírásban szigorú kikötés volt, hogy legalább száz hektár összes búzavetésterülettel rendelkezők jelentkezhetnek az exportlehetőségért. A kisebb területtel bírók összefoghattak, közösen pályázhattak. Előírás az is, hogy csak az szállíthat ki, aki tagja a terméktanácsnak. A szaktárca Agrárrendtartási Hivatalának elnökhelyettese, Botos Károly szerint e két feltételt azért írták elő, hogy az érintetteket “betereljék az akolba” (a nagyobb arányú terméktanácsi tagsággal még ellenőrzöttebbé váljon a termelés és a forgalmazás), másrészt, hogy megelőzzék a gabonapiac nemkívánatos további elaprózódását. Az eredményes gabona-külkereskedelemhez ugyanis tőkeerős, nagy cégekre lenne szükség. (Tavaly már mintegy kétszáz búzaexportőrt regisztráltak – az apró társaságok egymás alá kínáltak, alkalmi kiszállításaikkal nem tudtak jó árat elérni.)

A Gabona Terméktanács titkára, Makay György nem tartja diszkriminálónak, hogy az export feltétele a terméktanácsi tagság, hiszen a minimális tagdíj csak ötszáz forint egy évre. Bogárdi Zoltán, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja ellenben úgy véli: a tárcának nincs joga a végleges exportengedélyeket terméktanácsi tagsághoz kötni, ez az elbírálásnál nem lehet meghatározó. Ami a tíznapos pályázati határidőt illeti, Bogárdi szerint ilyen terminust csak az tud teljesíteni, akinek a közlemény megjelenésekor már kész a pályázata – a kisebb termelők ennyi idő alatt csak bajosan tudnak közös pályázatot készíteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.