Gazdaság

ANGYALFÖLD LESZ AZ ELSŐ – Üvegszálas telefon

A Matáv 1996 végére felszámolja a telefonra várakozást. Angyalföldön – pontosabban a XIII. kerületben – azonban a jelenlegi mintegy 20 ezer várakozónak csak a fele jut az idén telefonhoz. A várakozók másik fele 1997 közepéig kell várjon. De talán érdemes.

A XIII. kerületben aktív optikai hálózatot építünk ki, és ez lesz az első ilyen előfizetői hálózat az országban – mondta el Kálmán Miklós, a Matáv Pesti Távközlési Igazgatóságának fejlesztési igazgatóhelyettese. Az optikai hálózat azt jelenti – magyarázza Kálmán -, hogy az előfizetőhöz nagyon közel kerül az üvegszál és így nagyon jó minőségű szolgáltatást vehet majd igénybe. A hálózat a központhoz digitális úton kapcsolódik és ez is újdonság lesz.

A XIII. kerület sokáig viszonylag jól ellátottnak számított, de a berendezések természetesen ma már nem felelnek meg az igényeknek. A Rotary központ elavult, és mint mindenhol, itt is lecserélik azokat, helyükre korszerűek kerülnek. Először – legkésőbb 1997 közepéig, megfelelve a koncessziós szerződésnek – a 20 ezer várakozó kerül az új központra, aztán a többi, mintegy 40 ezer jelenlegi előfizető is. Alapkiépítésben a hálózat kapacitása 90-100 ezer vonal, de mivel az egész üvegszálas kábelre épül, nagyon könnyen bővíthető is lesz.

Kálmán véleménye szerint az újszerű rendszer kiépítése mintegy 10-20 százalékkal drágább lesz, mintha hagyományos kábelalapra kerülne, de ez az üzemeltetés során hamar megtérül, emellett a szolgáltatások megrendelése és üzembe helyezése között is sokkal kevesebb idő telik el.

A XIII. kerületben kiépítendő rendszer az első, de nem az utolsó ilyen lesz – ígérte Kálmán – , ezért a Matáv Rt. hamarosan pályázatot ír ki hasonló rendszerek szállítására. Az Angyalföldre kerülő berendezéseket – még tavalyi szerződések alapján – a német Alcatel érdekeltsége a Communications Electric szállítja. Pesten a XIII. kerületihez hasonló rendszer leghamarabb a VIII. és a XIV. kerületben épülhet ki, és talán a Belváros is sorra kerül.

Az üvegszálas kapacitás könnyen bővíthető

Ajánlott videó

Olvasói sztorik