Gazdaság

POZÍCIÓHARC A CHIP-PIACON – A félvezetők vezetői

admin
admin

1996. 04. 17. 00:00

Erős növekedés mutatkozik a félvezetők világpiacán. Különösen feltűnő Japán ázsiai versenytársainak térhódítása. Az amerikaiak egyelőre tartják vezető piaci részesedésüket, de előnyük egy évtizede morzsolódik.

Mindenekelőtt a memóriachipek iránt nőtt a kereslet a világpiacon 1995-ben. Ebből elsősorban Japán távol-keleti versenytársai profitáltak. Az amerikai gyártók amellett, hogy a nagyon nyereséges mikroprocesszorokra szakosodtak, az értékesítési forgalmat tekintve a félvezetők világpiacának vezetői maradtak – igaz, csökkenő előnnyel.

Az amerikai Semiconductor Industry Association és a Dataquest Inc. kaliforniai piackutató cég becslései szerint a félvezető-üzletág bevételei 1995-ben 40 százalékkal emelkedtek, s meghaladták a 150 milliárd dollárt – és ez már az előző év 30 százalékos növekedését követte. A szakemberek 1996-ra a bővülés lassulását várják, de a legtöbb augur így is tekintélyes, 25 százalékos bevétel-növekedéssel számol. Az értékesítés látványos felfutása miatt a gyártásban szűk keresztmetszetek jelentkeztek, és egyes konszernek hozzáláttak a termelés erőteljes bővítéséhez.

Az igen magas beruházásigény miatt a kapacitásbővítés tavaly aggodalmakat keltett az amerikai tőzsdéken, és ez a vezető amerikai félvezetőgyártó cégek részvényeinek árfolyamát erősen lenyomta. A mikrochip-gyártók az ilyen aggályokra azzal válaszolnak, hogy a félvezetőipart a korábbi éles “fellendülés-visszaesés” ciklusok nem érintik, mert a számítógép- és távközlési iparágak hatalmas “chip-éhsége” nem csillapul. Ezért az ágazat képviselői azzal számolnak, hogy az ezredfordulóig a félvezetők eladásából származó bevételek 300 milliárd dollárra nőnek, tehát megkétszereződnek 1995-höz képest.

A kapacitások óriási, 3,1 milliárd dolláros bővítésével az amerikai Intel konszern bebiztosította vezető pozícióját a félvezetőpiacon. A világ legnagyobb forgalmat elérő mikrochip-gyártói között az első tízben további két egyesült államokbeli és öt japán konszern szerepel. Dél-Korea és Európa a Samsung és a Philips cégekkel képviseltetik magukat a tíz legnagyobb között.

Ebből a forgalmi rangsorból azonban korántsem lehet azt a következtetést levonni, hogy a japánok újból átvették volna a vezető szerepet a félvezetőpiacon. Az amerikai mikrochip-ipar, amely a kis- és közepes gyártók nagy számát tömöríti, egyebek között a mikroprocesszorokra való erősebb szakosodásának köszönhetően nemcsak a legnyereségesebb maradt, hanem a Dataquest adatai szerint 1995-ben még bevételek tekintetében is tartotta vezető helyét a félvezetőpiacon. Eközben azonban erősen zsugorodott az amerikaiak előnye.

A látványos bevétel-növekedés ellenére az amerikaiak piaci részesedésvesztése a memóriachip-piac markánsan megnőtt súlyára vezethető vissza. Ezt a részágazatot a vezető amerikai konszernek, mint az Intel, a nyolcvanas években szándékosan engedtek át a japánoknak, hogy maguk a nyereségesebb területeket művelhessék. A Dataquest adatai azonban most közvetve arra utalnak, hogy a japánok a memóriachipek erős fellendüléséből (amire a félvezetős bevételek megközelítően egyharmada jut) félelmetes piacuraló stratégiájuk ellenére sem tudtak profitálni. Ráadásul hagyományosan fő területeiken defenzívába kényszerültek távol-keleti versenytársaikkal szemben. Ezzel a távol-keleti szállítók teljes piaci részesedése (a japánok nélkül) erősen megnőtt, 8,9 százalékról 12,1 százalékra. Ennek során mindenekelőtt a dél-koreaiak értek el nagy sikereket. Kiemelkedően jó üzleteket csináltak a tajvaniak is, amelyek beszállítóként sok USA-konszernnel kerültek szilárd szerződéses viszonyba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.