Gazdaság

POZÍCIÓHARC A CHIP-PIACON – A félvezetők vezetői

Erős növekedés mutatkozik a félvezetők világpiacán. Különösen feltűnő Japán ázsiai versenytársainak térhódítása. Az amerikaiak egyelőre tartják vezető piaci részesedésüket, de előnyük egy évtizede morzsolódik.

Mindenekelőtt a memóriachipek iránt nőtt a kereslet a világpiacon 1995-ben. Ebből elsősorban Japán távol-keleti versenytársai profitáltak. Az amerikai gyártók amellett, hogy a nagyon nyereséges mikroprocesszorokra szakosodtak, az értékesítési forgalmat tekintve a félvezetők világpiacának vezetői maradtak – igaz, csökkenő előnnyel.

Az amerikai Semiconductor Industry Association és a Dataquest Inc. kaliforniai piackutató cég becslései szerint a félvezető-üzletág bevételei 1995-ben 40 százalékkal emelkedtek, s meghaladták a 150 milliárd dollárt – és ez már az előző év 30 százalékos növekedését követte. A szakemberek 1996-ra a bővülés lassulását várják, de a legtöbb augur így is tekintélyes, 25 százalékos bevétel-növekedéssel számol. Az értékesítés látványos felfutása miatt a gyártásban szűk keresztmetszetek jelentkeztek, és egyes konszernek hozzáláttak a termelés erőteljes bővítéséhez.

Az igen magas beruházásigény miatt a kapacitásbővítés tavaly aggodalmakat keltett az amerikai tőzsdéken, és ez a vezető amerikai félvezetőgyártó cégek részvényeinek árfolyamát erősen lenyomta. A mikrochip-gyártók az ilyen aggályokra azzal válaszolnak, hogy a félvezetőipart a korábbi éles “fellendülés-visszaesés” ciklusok nem érintik, mert a számítógép- és távközlési iparágak hatalmas “chip-éhsége” nem csillapul. Ezért az ágazat képviselői azzal számolnak, hogy az ezredfordulóig a félvezetők eladásából származó bevételek 300 milliárd dollárra nőnek, tehát megkétszereződnek 1995-höz képest.

A kapacitások óriási, 3,1 milliárd dolláros bővítésével az amerikai Intel konszern bebiztosította vezető pozícióját a félvezetőpiacon. A világ legnagyobb forgalmat elérő mikrochip-gyártói között az első tízben további két egyesült államokbeli és öt japán konszern szerepel. Dél-Korea és Európa a Samsung és a Philips cégekkel képviseltetik magukat a tíz legnagyobb között.

Ebből a forgalmi rangsorból azonban korántsem lehet azt a következtetést levonni, hogy a japánok újból átvették volna a vezető szerepet a félvezetőpiacon. Az amerikai mikrochip-ipar, amely a kis- és közepes gyártók nagy számát tömöríti, egyebek között a mikroprocesszorokra való erősebb szakosodásának köszönhetően nemcsak a legnyereségesebb maradt, hanem a Dataquest adatai szerint 1995-ben még bevételek tekintetében is tartotta vezető helyét a félvezetőpiacon. Eközben azonban erősen zsugorodott az amerikaiak előnye.

A látványos bevétel-növekedés ellenére az amerikaiak piaci részesedésvesztése a memóriachip-piac markánsan megnőtt súlyára vezethető vissza. Ezt a részágazatot a vezető amerikai konszernek, mint az Intel, a nyolcvanas években szándékosan engedtek át a japánoknak, hogy maguk a nyereségesebb területeket művelhessék. A Dataquest adatai azonban most közvetve arra utalnak, hogy a japánok a memóriachipek erős fellendüléséből (amire a félvezetős bevételek megközelítően egyharmada jut) félelmetes piacuraló stratégiájuk ellenére sem tudtak profitálni. Ráadásul hagyományosan fő területeiken defenzívába kényszerültek távol-keleti versenytársaikkal szemben. Ezzel a távol-keleti szállítók teljes piaci részesedése (a japánok nélkül) erősen megnőtt, 8,9 százalékról 12,1 százalékra. Ennek során mindenekelőtt a dél-koreaiak értek el nagy sikereket. Kiemelkedően jó üzleteket csináltak a tajvaniak is, amelyek beszállítóként sok USA-konszernnel kerültek szilárd szerződéses viszonyba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik