Gazdaság

FITNESS-PIAC – Erőátvitel Gyuláról

A Gyulán működő Atlas Sportszergyártó és Javító Gmk. kondicionáló-gépekkel látja el a Magyarországon és a Boszniában állomásozó IFOR-csapatok amerikai kontingenseit. A 31 millió forintos üzlet keretében 28 kondicionálóterem berendezéseit szállítják az amerikaiaknak, és áprilisban újabb megrendelések várhatók.

Már biztosra ment a hazánkban állomásozó IFOR-csapatok képviselője múlt év decemberi, gyulai látogatásán. Egy gyulai vállalkozás termékeire budapesti fitness-klubokban figyelt fel. A karácsony és szilveszter közötti tárgyalások után azonnal indulhattak az első szállítmányok Taszárra és Kaposvárra. A magyarországi logisztikai bázison az Atlas Sportszergyártó és Javító Gmk. három kondicionálótermet rendezett be az amerikaiaknak.

A jenki hadvezetés annyira elégedett volt az erőgépekkel és súlyzókkal, hogy januárban újabb megrendelést adott a gyulaiaknak. Ebben már a Boszniában állomásozó IFOR-csapatok amerikai csapattesteinek ellátásával bízták meg a sportszergyártó gmk-t. A taszári és kaposvári szállítások értéke 6 millió forint volt, a boszniaiaké mintegy 25-26 millió.

Az 1995-ben 65 milliós forgalmat elért Atlas Gmk. kétszemélyes társaságként működik 1989 óta. Ekkor kezdte vállalkozását Lovász György és felesége. Lovásztól nem állnak távol az erőgépek, hiszen négyszeres Európa-, valamint háromszoros világbajnok az erőemelés Masters-kategóriájában.

A vállalkozás egy szabadidőklubból nőtt ki. A hatvanas évek legvégén, a hetvenes évek elején itt készítettek először maguknak sportszereket a gyulai testépítők. Visszatekintve a cégvezető is elcsodálkozik: milyen egyszerű szerkezeteket alkottak negyedszázaddal ezelőtt.

A végső lökést a KISZ egyik utolsó, 1988-ban meghirdetett akciója adta a gyulai Atlas megalapításához. Ekkor ugyanis az Alkotó Ifjúság Mozgalom – többek között – új sportszerek megalkotására írt ki pályázatot. Lovász Györgyék a kihívást komolyan vették, és megépítették első univerzális erőgépüket. Az eredményhirdetéskor mégis csalódtak, hiszen még csak helyezettek sem lettek, holott ők úgy gondolták: valami alapvetően újat készítettek. Végül a KISZ Központi Bizottsága mégis meghívta a gyulai erőemelő-konstruktőröket a díjátadásra, ahol ugyan elismerést nem, de egyedüliként megrendelést kaptak az ifjúsági szervezettől. – Ez akkortájt felért egy állásfoglalással – jelezte a cégvezető. A vállalkozásba ezután vágott bele 40 ezer forinttal a tanult szakmája szerint gépésztechnikus Lovász György.

Tevékenységüket egy garázsban kialakított kis műhelyben kezdték. Ezután egy helyben található üzemcsarnokot béreltek, amelyet azóta megvásároltak, és a tízszeresére bővítettek. Alaptőkéjük ma eléri a 34 millió forintot. Terveik szerint idei forgalmuk a 100 milliót súrolhatja. Ez viszont már a cég átalakítását is megköveteli. Hiszen, ha egy gmk. két egymást követő esztendőben 50 millió forintnál nagyobb forgalmat bonyolít le, akkor új jogi keret szükséges a működéséhez. Ez nagy valószínűséggel a kft. lesz.

A cégvezető megítélése szerint a magyarországi nyolc-tíz erőemelőt és kondicionáló termékeket gyártó, valamint a hat-hét forgalmazó cég működése mellett a honi piac mintegy felét tudhatják magukénak. “Azzal nőttünk versenytársaink fölé, hogy mi a teljes termékskálát tudjuk kínálni vevőinknek, míg a konkurencia csak egy-egy termékcsoportban erős” – jelezte Lovász György.

A cég eladásainak hatvan százalékát külföldön, negyven százalékát pedig itthon regisztrálja. A külhoni vásárlók közül az osztrákok és a németek rendelik a legtöbb erősítő berendezést magyar partnerüktől.

A sportszergyártó vállalkozás alkalmazottainak száma az elmúlt két évben 25-30 között mozgott, de a mostani nagyobb megrendeléseknek köszönhetően 40 főre gyarapodott. Forgalmuk utáni bruttó nyereségük 15-20 százalékos, de ennek nagyobb részét azonnal visszaforgatják a vállalkozásba, és termékkínálatukat kétévenként megújítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik