Gazdaság

AGRÁR-ÉPÍTÉSI TÁMOGATÁS – Felire-harmadára

admin
admin

1996. 04. 17. 00:00

Az agrártárca április 6-án leállította a mezőgazdasági építési támogatási pályázatok elfogadását, mert kimerült az éves keret. Az e hét eleji összesítés alapján mintegy 6100 beruházás-támogatási igény érkezett be – háromszorosa a tervezettnek. A támogatási szintet valószínűleg legalább a felére csökkentik.

Az állami támogatás mértékét 60 százalékról 20-30 százalékra kell mérsékelni – nyilatkozta Lakos László, az agrártárca vezetője. A jogszabályok módot adnak arra, hogy ha a tervezettnél sokkal több az igény, mérsékeljék a támogatási szintet. Amint azt Szöllősi Endrétől, a Földművelési Minisztérium (FM) főosztályvezetőjétől megtudtuk: a pályázóknak nyilatkozniuk kell majd, hogy a csökkentett támogatási mértékkel is vállalják-e a beruházást. Információink szerint aki a kisebb támogatás mellett is kitart, 30 százalékos kamattámogatást kaphat.

Egyelőre csak az építési támogatás csökkent, változatlanul igényelhető viszont a gép- és az ültetvénytámogatás. A tárca illetékese sem tagadta azonban, hogy a kis keretek miatt az építési mellett más támogatásokat is veszély fenyeget. Az idén növelt géptámogatási keret a tavalyi szinthez elegendő, de a forgalom alapján több lesz az igény. Több országgyűlési képviselő is előrevetítette, hogy májusra az exporttámogatási keret is elfogy. Bár a tárca ígéretet kapott arra, hogy a tavalyi determinációk rendezésére 6-8 milliárdot kihasítanak számára a privatizációs többletbevételből, ez valószínűleg nem lesz elég: az agrártámogatások ügyét várhatóan a pótköltségvetésben, év közben kell majd rendezni.

A tárca idei támogatási rendszere mindössze néhány hétig élt, hiszen az FM Értesítőben csupán február 29-én jelent meg a feltételeket tartalmazó közlemény – tették szóvá az Iparinövény Termelők Országos Választmányának múlt heti ülésén. A rövidre szabott határidőig lóhalálában készítették el a pályázatokat, amelyek egy része így valószínűleg nem lett teljes értékű.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára, Horváth Gábor szerint az agrárszféra és az élelmiszeripar támogatására az előző évről áthúzódó kötelezettségek miatt alig több mint 60 milliárd forint áll rendelkezésre erre az esztendőre – ez reálértéken 30 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A főtitkár szerint a termelőket kár éri, ha a beruházást a támogatások híján nem tudják megvalósítani: szerződést kötöttek tervezésre, anyagok, berendezések vásárlására, amitől esetleg el kell állniuk. A szerződéses partnerek is kártérítési igényt támaszthatnak, a támogatáscsökkentés így számos céget akár csődbe is vihet.

Az idén egyébként a szakemberek szerint mintegy 40 milliárd forint invesztíció várható az agrárágazatban. Ehhez összesen 16,6 milliárd forint támogatási keretet különített el a költségvetés. Közvetlenül a mezőgazdasági beruházásokat 12,1 milliárd, a tenyésztésfejlesztést 2 milliárd, az integrációt 1,5 milliárd, a szövetkezeti üzletrészek visszavásárlását pedig 1 milliárd forint segíti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.