Gazdaság

ADÓELŐLEG-FIZETÉS – Határidő-módosítás

Nem sokkal hatályba lépése után az adózás rendjéről tavaly elfogadott törvényt is módosítani kényszerült a törvényhozás.

Az adózás rendjéről szóló törvény január elsejétől – a költségvetés likviditási helyzetére tekintettel – új határidőket szabott a személyi jövedelemadó-előleg megfizetésére. Korábban általában a tárgyhónapot követő 20. napig kellett a munkáltatónak, illetve a kifizetőnek az általa levont adóelőleget megfizetnie a költségvetésnek, az új szabályozás szerint korábbra – a tárgyhónapot követő 12., illetve 5. napra – tették a határidőt. A törvénymódosítás írta elő azt is, hogy a magánszemélynek, ha nem kifizetőtől származó jövedelmet szerzett, akkor az adóelőleget negyedévenként, a negyedévet követő hónap 5. napjáig kell megfizetnie, a korábbi 20-ai határidő helyett.

Rapcsák András kereszténydemokrata képviselő törvénymódosítást kezdeményezett, amelynek keretében javasolta: az egyéni vállalkozók adóelőleg-fizetési határidejét tegyék vissza a 20-ai időpontra. A jövedelem megállapításához ugyanis feltétlenül szükség van a bankszámlán folyó pénzügyi mozgások megismerésére. Márpedig a számlavezető pénzintézetek az ehhez szükséges bankkivonatot csak minden hónap 3-a és 6-a között küldik meg. Mindezek a képviselő szerint lehetetlen helyzetbe hozzák a vállalkozókat, akik így önhibájukon kívül késedelembe eshetnek, s ezért adójogi szankcióval kell számolniuk. A kormánypártok méltányolták az észrevételt, ám úgy ítélték meg: nem szabad az egyéni vállalkozókat a munkáltatóknál kedvezőbb helyzetbe hozni, ezért a határidőt a negyedévet követő hónap 12. napjában határozták meg. Az új időpont az első negyedévre még nem vonatkozott, júliusban viszont már 12-e lesz az előlegfizetés határideje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik