Gazdaság

Tavasz van

AZ EURÓPAI UNIÓ KORMÁNYKÖZI KONFERENCIÁJA a tervek szerint 1997 közepére ér véget, így a társult országokkal 1998 elején kezdődhetnek el a csatlakozási tárgyalások. Ezt Jacques Santer, az EU Bizottságának elnöke jelentette ki budapesti látogatásán. Az unió első számú embere a várakozásokkal ellentétben nem hozta magával azt a mintegy 100 oldalas kérdőívet, amelynek alapján elkészül majd Brüsszelben a Magyarországról szóló tanulmány; az várhatóan április 15-én érkezik meg Budapestre.

A PRIVATIZÁCIÓS TÖBBLETPÉNZEK ELOSZTÁSÁRÓL és a kormány gazdasági törekvéseiről kezd tárgyalásokat a kormány az Érdekegyeztető Tanácsban helyet foglaló szervezetek vezetőivel. A tárgyaló miniszterek között lesz Medgyessy Péter, Kiss Péter, illetve Suchman Tamás. A szociális partnereket április végén Horn Gyula is fogadja majd.

TÚL DRÁGA AZ ÁLLAMPAPÍR-KIBOCSÁTÁS, derült ki az Állami Számvevőszék nemrég nyilvánosságra került jelentéséből. A költségvetési hiány állampapírokkal történő finanszírozásának nyertesei a kereskedelmi bankok, a vállalkozók pedig “vesztettek a bolton”. Az ÁSZ szakértői úgy vélik, a kibocsátás módja növelte a kamatszintet és az inflációt, és nem csökkentette a központi büdzsé deficitjét. A módszer ugyanakkor túl költséges, s hiányzik a PM és az MNB közötti kordináció.

MEGUGROTTAK A BÉREK A VERSENYSZFÉRÁBAN, az előző év hasonló időszakához viszonyítva januárban 26,1 százalékos volt a béremelkedés. Mivel az ÉT-ben 19,5 százalékos növekedésről egyeztek meg a felek, a kormány az állami tulajdoni körben korlátozni kívánja a bérkiáramlást, hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. A szakszervezetek ezzel szemben nem tartják jogosnak a kilátásba helyezett intézkedéseket, mondván: az év elején a tervezettnél magasabb volt az infláció, s ezen időszak alatt a reálbérek 5-6 százalékkal csökkentek. A szakminisztérium szintén korainak tartja az aggodalmat, hiszen a 19,5 százalékot az ÉT-ben egész évre határozták meg.

A HOSSZÚ TÉL MIATT IS NŐTT AZ IMPORT, az esztendő első két hónapjában a behozatal 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés jórészt az energia-behozatalnak tulajdonítható, mivel a kőolaj importjára dollárban számolva a tavalyinál negyven, a földgázéra pedig 20 százalékkal több pénz ment el.

TÍZMILLIÁRD FORINTNÁL IS TÖBBE KERÜLHET a mé-diatörvény végrehajtása. Egyes becslések szerint ennyi pénzt emésztene fel az Országos Rádió és Televízió Tanács és a médiakuratóriumok felállítása, működtetése, a koncesszióra szánt csatornák adóhálózatának előkészítése, valamint a különböző létszámcsökkentések miatt kifizetendő végkielégítés. Mindamellett a közszolgálati rádió és a két televízió erre az évre összesen 17 milliárdos póttámogatást kért.

EL KELL PUSZTÍTANI valamennyi harminc hónaposnál idősebb brit szarvasmarhát, döntöttek az Európai Unió agrárminiszterei. A költségek hetven százalékát a közösség vállalja magára. A kergemarhakór esetleges emberi terjedésének valószínűsítése után az EU kötelezte a brit kormányt, hogy április végéig álljon elő a több mint négymillió állatot érintő “csordaritkítás” pontos menetrendjével. A magyar vámőrség parancsnoka kijelentette: biztonsági okokból megszigorították a marhahússzállítmányok vámkezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik