Gazdaság

PHARE-PROGRAMOK A K+F SZEKTORNAK – Befejezett jelen

Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) 1990 óta felel több PHARE-program végrehajtásáért. Az elmúlt öt évben a magyar K+F szektornak juttatott támogatás megközelítette a 25 millió ecu-t.

Az OMFB kezelésében lévő PHARE-programok egy időre lezárulnak, s legközelebb valószínűleg csak két év múltán tudósíthatunk új nyertesekről. Ennek az az oka, hogy az új, jelenleg csak az előkészítés vagy a tárgyalások szakaszában lévő támogatási projektek megpályáztatása, a pályázatok elbírálása és az eredmény kihirdetése ennyi időt vesz igénybe. Azokról a pályázatokról, amelyeknek éppen a közeli hetekben vagy napokban zárult le az értékelése, 1993 őszén döntöttek az EU illetékes bizottságai és hivatalai, majd ‘94 áprilisában a magyar kormány. A választások miatt azonban a pályázatok kiírása késett, így csak 1995 nyarán történtek érdemi lépések. Az EU viszont két éven belüli szerződéskötést ír elő – a határidő június 30-án jár le.

Mint azt Wagner Zsófiától, az OMFB tanácsosától megtudtuk, a pályázatok nyertesei (és több tucat ilyen van) a szerződéskötések utáni egy évben mindenképpen hozzájutnak a támogatáshoz, mert a PHARE-szabályzat ezt is kiköti. A jóváhagyott programok a szélesen vett K+F tevékenység számos területét támogatták. A kutatási infrastruktúra modernizációjára például 3 millió ecu-t különítettek el. A kereskedelmi infrastruktúra fejlesztését szolgáló projekt keretében 1,3 millió ecu-t költöttek elsősorban TQM és minőségbiztosítási célú feladatokra. Az úgynevezett Accord program keretében (10 millió ecu-jével ez volt az egyik legnagyobb projekt) konferenciákat és tanulmányutakat, a hazai K+F infrastruktúrájának fejlesztését támogatták. További 1 millió ecu-t adtak a minőségügy regionális akciók révén való fejlesztésére. Egy 1994-ben jóváhagyott, 1997-ig szóló programban 10 millió ecu-t olyan műszaki fejlesztési, illetve minőségbiztosítási feladatokra lehet felhasználni, amelyek javítják a gazdaság versenyképességét, az ország külkereskedelmi mérlegét, a hazai termékek és szolgáltatások minőségét, illetve a foglalkoztatási mutatókat.

Május végén hirdetik ki annak a 2 millió ecu-s pályázatnak a végeredményét, amelynek célja a technológiai transzfer fejlesztése volt. A projekt alapvetően az ipar-egyetem-kutatóintézet hármas kapcsolatrendszerét támogató intézmények létrehozását, illetve az e területen már működő szervezetek működését hivatott segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik