Gazdaság

ÜGYVITELI SZOFTVEREK – Nemzeti és nemzetközi mezőny

Az ügyviteli szoftverek piaca jóformán az egyetlen szegmens, amelyen a magyar programfejlesztőknek még van keresnivalójuk. Talán kissé erős a megállapítás, ám nagyjából igaz: a magyar (és nemcsak a magyar) fejlesztők – a szoftveripar tendenciái, és a szabványos megoldások elterjedése miatt – számos területről kiszorultak, és a kezdeményezés fokozatosan néhány világcég (leginkább a Microsoft) kezébe csúszott át.

Persze az ügyviteli szoftverpiac sem tisztán “nemzeti”, hiszen bőven akad itt külföldi eredetű program is, főként a vegyes vállalatok érdeklődésére építve. Az évek folyamán érdekes szoftvermezőny alakult ki. Ott van a “felsőház”, néhány kiemelkedő minőségű (és természetesen ennek megfelelően magas árú) termékkel, következik a derékhad, évek óta bejáratott és pár száz hűséges felhasználó által alkotott biztos piacra támaszkodó szoftverekkel, és vannak az újoncok, azok a vállalkozások, amelyek többé-kevésbé néhány lelkes és tehetséges programozó hátán szeretnének feljebb kapaszkodni.

A patinás termékek közé tartozik például a Mikro-Volán Elektronika Libra programrendszere, a SZÜV által forgalmazott Auditor vagy a Cobra Computer Conto nevű terméke.

Mit jelent az integráltság?

A programcsomagok mind nagyobb része moduláris felépítésű, ami azzal a haszonnal jár, hogy a felhasználónak nem kell pénzt adnia olyan szolgáltatásokért, amelyekre nincs szüksége, és megfordítva: ha új funkciókat akar beépíteni a rendszerbe, egyszerűen megveszi hozzá az új modulokat. Moduláris felépítésű például a már említett Cobra Conto, az Auditor, a Windows alapú Winsome Finance, az Aster vagy Apollo, hogy csak néhányat említsünk.

A másik szoftverfejlesztési fejlődési irány az integráltság, ám e kifejezés körül némi fogalomzavar is tapasztalható. Az a forgalmazó is “integrált” rendszerről beszél, aki egységes, oszthatatlan (végső fokon egyetlen “modulból” álló) rendszert kínál, mondván, hogy ez is tud mindent, amit a modulos rendszerek. (Ez persze akár előny is lehet, főként kisebb vállalkozások esetében, amelyek nem szívesen nyúlnak hozzá ahhoz, ami jól működik.)

Az integráltság lényege nem az, hogy van egy rendszer, amelyik mindent tud, hanem az, hogy a rendszert alkotó modulok között automatikus adatkapcsolat van: minden adatot egyszer kell csak bevinni a rendszerbe, és valamennyi modul közös adatbázist használ.

Osztályozhatjuk az ügyviteli rendszereket áruk szerint is, ám nehéz egyértelműen megállapítani, hogy mi mennyibe kerül, ugyanis az ár nagymértékben függ attól, hogy hány modult vásárolunk, különálló gépen avagy hálózaton futtatjuk-e a programot, végül pedig a felhasználók számától. Az ár a termék mögött álló fejlesztői háttértől is függ. Az egyszemélyes “teamnek” nyilvánvalóan kisebb a presztízse és a rezsije, mint egy sok száz fős szoftvercégnek, és ez az árban is megmutatkozik.

Más-más árat kérnek ugyanannak a rendszernek a PC-s, illetve UNIX-os változatáért, és szintúgy kihatással van az árra, ha az ügyviteli funkciók egy nagyobb vállalatirányítási rendszer részét képezik. Némelyik program többféle hardveren is futtatható: PC-n, UNIX-on, esetleg valamilyen nagyobb gépen (például AS/400-on).

Megfigyelhető, hogy egyre több program kínál úgynevezett vezetői információkat. Persze gyakorta – főként az olcsóbb programok esetében – a közönséges kigyűjtéseket, listákat titulálják ennek. Alaposabb elemzésekre épülő vezetői információkat szolgáltat például az Érték nevű rendszer (az Érték Kft. terméke) vagy az Infosys-2 (Megatrend), és hasonló funkciókat az Aster és a HunorSoft programjai is tartalmaznak.

Megállt az idő?

A forgalomban lévő ügyviteli szoftverek száma több százra tehető. Ezek jó része olyan benyomást kelthet az érdeklődőben, mintha, ezen a piacon megállt volna az idő: a programok nagyobb része még mindig DOS operációs rendszerrel hajlandó csak működni, a Windows változatok egyelőre csak az ígéretekben léteznek. Persze ne legyünk teljesen igazságtalanok: az ügyviteli szoftverek készítőitől nem várható el, hogy lázasan kapkodjanak az újdonságok után. A fő szempont itt a megbízhatóság: e programok alkalmazói kevésbé fogékonyak a Windows káprázatos grafikája iránt, arról nem is beszélve, hogy a windowsos programokhoz megfelelő hardver is kell. Azt se feledjük el, hogy a felhasználók nem szívesen képzik át magukat más programra, ha már egyet jól elsajátítottak. Kivételek persze akadnak. Eleve Windows alá fejlesztették többek között a Revolution és a Winsome Finance nevű programot, és a Cobra Contónak is elkészült utóbb egy hasonló változata.

A hazai fejlesztésű programtermékekkel jól megférnek a külföldi eredetű szoftverek, és nem tűnik úgy, mintha az utóbbiak felülkerekedtek volna. Ez részben elismerés a magyar fejlesztőknek, részben azonban visszavezethető arra, hogy lám csak mit jelent, ha a fejlesztő nincs elérhető közelségben, hogy tanácsot adjon a felhasználónak. A befutottabb külföldi eredetű termékek között említhető például a Scala, a Classic Line, az Exact vagy a DKS.

A hátrányt itt a termékek honosításával igyekeznek ellensúlyozni, a jelek szerint sikeresen, sőt arra is van példa, hogy a termék teljesen átdolgozott, a magyar viszonyokhoz tökéletesen adaptált változatban kerül forgalomba. Így készült el például a Scala, vagy az Exact program magyar változata, utóbbi Globe néven.

Egyszerűsített változatok

A “nagyok” másik stratégiája, hogy drágább termékeiknek megjelentetik az egyszerűsített, főként kisebb vállalkozásoknak szánt “Lite” vagy “Easy” stb. változatát, hogy a “növésben levő” ügyfelet mihamarabb rászoktassák a termék használatára. Példa erre a Scala Lite, a Winsome Finance Easy vagy a Számadó Lite.

Mint már említettük, az ár seregnyi tényezőtől függ. Példaként néhányat felsorolunk. A Winsome Finance (Bárdos Kft.) például modulonként 30 ezer forintba kerül, a teljes rendszer ára pedig 120 ezer körül van. Ennél lényegesen olcsóbb az Easy változat, amelyért mindössze 30 ezret kérnek. Az ugyancsak Windows alapú Revolution (a Revolution Software Studio terméke) modulonként 20 ezer forint körüli összegbe kerül. Az EcoBIT által kínált ügyviteli programok közül a legismertebb az Isaura, amelynek ára 75 ezer forint. A Cobra Computer is modulos rendszereket kínál, a teljes rendszer ára 70 ezer körül van. Az Aster alapmoduljai 50-100 ezer forint körül mozognak, míg az Apollo programcsalád (Multi Kft.) pénzügyi és kettős könyvelési modulja 120 ezer forintba kerül. Széles skálán mozog a Nagy Machinátor (Progen Kft.) ára. Az alaprendszer 20 ezer, ám ha 20-nál több gépen használják, már 245 ezerbe kerül. Az Auditor szűkített változata 300 ezer, a teljes rendszeré pedig 500 ezer forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik