Gazdaság

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE – Csúcson a BUX

Rekordmagasságba, 2482 pontra szökött a múlt hét első felében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos indexe, a BUX, amiben a két gyógyszergyári papír: az Egis és a Richter erősödése játszott vezető szerepet. Jól szerepeltek ugyanakkor a bankrészvények is: 1400 forint fölött forgott az OTP, az Inter-Európa pedig a hét második felére 22 ezer forintig erősödött. Ebben nyilván nagy szerepe van a pénzintézeti törvény nyáron életbe lépő módosításának, ami a mostaninál jóval könnyebbé teszi a külföldi befektetők banki részvényvásárlásait. A legkeresettebb papírok közé számító BorsodChem-részvények árfolyama a hét közepére 2400 forint fölé emelkedett, köszönhetően a társaság nemzetközi számviteli elvek szerint készített mérlegbeszámolójának, amely a magyar mérlegben szereplőnél 900 millió forinttal nagyobb adózott eredményt mutat. A Molnak ellenben nem sikerült kitörnie az 1500 forint körüli sávból, amelybe azt követően került, hogy napvilágot látott a gáz jövőbeli importja körül kialakult vita a fele részben érdekeltségébe tartozó Panrusgazzal (Figyelő, 1996/12. és 13. szám), és a nagykereskedelmi monopolhelyzetének veszélybe kerüléséről szóló hírek sem növelték a befektetők vásárlási kedvét.

A múlt hét második felében megkezdődött árfolyamcsökkenés kedden is folytatódott: a kínálati oldal túlsúlyával jellemzett Egis piacán például hatezer forint alá süllyedt a papírok átlagára.

A határidős index-kontraktusok elszámolóárainak alakulása is némi szkepszisről tanúskodik: a BUX-kontraktusok értéke a múlt hét közepén 40-60 pontot zuhant, amit a későbbi szerény emelkedés sem tudott feledtetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik