Gazdaság

BÁT-ON A VILÁGPIAC

admin
admin

1996. 04. 10. 00:00

Érdemes egy kicsit utánaszámolni, hol tartanak most az újtermésű búzajegyzések a BÁT-on a világpiaci árak tükrében. A 21 300 forintos szeptemberi elszámolóár a 155 forintos határidős dollárárfolyammal számítva 137 dolláros jegyzést ad. Erre jön még rá a magyar határig mintegy tonnánként 2000 forint, azaz 13 dollár szállítási és egyéb költség. A határtól adriai kikötői behajózásig újabb 25 dollárt fizet a költségekre az exportőr. Vagyis a tőzsdei árakból kiindulva pillanatnyilag 175 dolláros exportárral egy fillért sem keres a kereskedő; igazából 180 dolláros árszintnél érdemes neki búzaexporton gondolkodnia. Fob adriai paritáson a semmire sem kötelező indikatív vételi ajánlatok manapság körülbelül itt tartanak, vagyis jelenleg kitapintható a magyar és a nemzetközi árszint összekapcsolódása. Ha az exporton keresztül érvényesülő árszabályozás a következő hónapokban megvalósulna, egy 10 dolláros világpiaci elmozdulás már 1500 forintos változást hozhatna a BÁT-on az elszámolóárakban.

– A világpiaci trendektől persze bizonyos esetekben azért eltérhet a hazai búzapiac – figyelmeztet Márkus István, az AGP Brókerház ügyvezető igazgatója. – Az ótermés exportstopja miatt mintegy 300 ezer tonnás beragadt átmenőkészlet vár eladásra az újabb szezonban. Az is kérdés, hogy a most engedélyezett 1 millió tonnán kívül mikor és mennyi búzát engednek még ki az országból, hiszen ennél a mennyiségnél vélhetően nagyobb exportfeleslegekkel rendelkezünk majd. Az exportcélra vásárlók ráadásul csak akkor jelennek majd meg a tőzsdén vásárlásaikkal, ha a szabadpiacon nem tudják a termelőktől olcsóbban beszerezni a búzát. Erre pedig az idén, pontosan a magas árszint miatt, jó esély lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.