Gazdaság

Eredményes évzáró

A CIB és a CIB Hungária Bank vezetői múlt heti éves közgyűlésükön az üzleti forgalom további bővüléséről és az eredmény erőteljes javulásáról számoltak be. A két pénzintézet piaci részesedése a fokozódó verseny ellenére javult. A CIB-csoport 11 milliárdos adózás előtti nyereségével egymaga a hazai bankrendszer össznyereségének 25 százalékát produkálta (a többiek, mint például az OTP Bank vagy az MKB ettől jelentősen elmaradtak). A CIB közgyűlése az igazgatótanács javaslata alapján úgy döntött, hogy a felosztható 49,7 millió dolláros (6,9 milliárd forintos) adózott nyereségből 25 millió dollár osztalékot fizet, 20 millió dollárt az alaptőke növelésére fordít (amely így már 80 millió dollár, miközben a bank konszolidált vagyona megközelíti a 170 millió dollárt), a fennmaradó összeggel pedig az eredménytartalékot növeli.

A CIB Hungária Bank lényegében teljesítette a lakossági forrásgyűjtésre egy évvel korábban kitűzött célt: a betétek és a Kincsem kötvény révén gyűjtött források összege az év végén megközelítette a 10 milliárd forintot. A közgyűlés határozata értelmében a CIB-et mint anyabankot 750 millió forintos osztalék illeti meg, amit azonban az a CIB Hungária Bank alaptőkéjének növelésére fordít. A felosztható nyereség maradék részének nagyobb hányadát az eredménytartalék, mintegy tíz százalékát pedig az általános tartalék növelésére használják fel.

A két bank 1995-ben tovább gyarapította ügyfelei számát. A kialakult hagyományoknak megfelelően a CIB az elmúlt évben is több hazai vállalkozás (például Mol, Westel) számára szervezett szindikált hitelt a nemzetközi tőkepiacon. Az év során mindkét bank likviditási helyzete szilárd volt, s a likviditás mutatószámai az év végén kedvezőbbek voltak az egy évvel korábbinál. A minősített hitelek aránya a teljes eszközállományon belül nem érte el az 1,5 százalékot, amire a képzett tartalékok kétszeres fedezetet adtak.

Mindkét bank azzal számol, hogy a mérlegfőösszeg előző évhez viszonyított éves átlaga reálértékben 5-7 százalékkal lesz magasabb 1996-ban. A nyereségre vonatkozó előirányzatok ezzel arányos mértékű növekedést tartalmaznak.

A CIB Hungária Banknak jelenleg kilenc fiókja működik. A közeli hetekben nyitja kapuit a miskolci fiók, s az idén még további fiókokat adnak át Dunaújvárosban, Kecskeméten, Szombathelyen és Zalaegerszegen. Várhatóan júniusban kerülnek a piacra a CIB Eurocard/Mastercard típusú kártyái, s az év második felében a Visa kártyák is. A bank vezetői fontolgatják, hogy kártyáikhoz hitelfelvételi lehetőséget is párosítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik