Gazdaság

ORSZÁGOS MUNKAERŐPIACI TANÁCS – Az önkormányzat felé

A százmilliárd forintnyi összeggel gazdálkodó Munkaerőpiaci Alapot felügyeli majd az Országos Munkaerőpiaci Tanács (OMT), amely – több hónapos késéssel – a múlt héten tartotta alakuló ülését. A munkavállalók, munkaadók és a kormányzat 3-3 képviselőjéből álló testület feladata lesz az is, hogy előkészítse annak az önkormányzatnak a felállítását, ami az egész munkaerő-piaci szervezetet fogja működtetni, s amelynek munkáját a jövő januártól életbe lépő átfogó munkaügyi törvény garantálja majd. (Mint hírlik, az is elképzelhető, hogy a szóban forgó önkormányzatot már az idei év közepén sikerül felállítani.)

A most megalakult tanács dönt a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási részének központi és decentralizált arányáról; az alap egyes részei közötti átcsoportosításokról; a foglalkoztatási alaprész megyék közti átszervezéséről; valamint a foglalkozási és képzési célú alapítványok és közalapítványok támogatásáról. Az új intézménynek ezenkívül több kérdésben javaslattételi és véleményezési joga van. A szociális partnerek reménye szerint ezek a jogosítványok idővel bővülni fognak.

A felek határozott szándéka a megszületendő önkormányzatot illetőleg, hogy – okulva a tb kudarcaiból – a kormányt egyértelműbb és nagyobb felelősségvállalásra kényszerítsék a munkaerőpiacot érintő döntésekből – mondta Pék Zsolt, a munkavállalói oldal képviselője. Dávid Ferenc, a munkaadók részéről, a munkaerőpiaci pénzek tavalyi többletéből kiindulva a későbbiekben lehetőséget lát arra, hogy az Országos Munkaerőpiaci Tanácson keresztül járulékcsökkentést érjenek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik