Gazdaság

RÉGIÓKÖRKÉP – A barométer esőre áll

admin
admin

1996. 03. 20. 00:00

A megkérdezett magyaroknak mindössze egytizede vélte úgy tavaly novemberben, hogy a dolgok jó irányba fordultak az országban – ez messze a legpesszimistább vélekedés a térségben.

Amennyiben ma lenne népszavazás Magyarország európai uniós tagságáról, akkor a lakosság mintegy fele voksolna igennel, s egynyolcada adna nemleges választ, míg egy NATO-tagságot firtató referendum esetében egyharmados, illetve egyötödös arányokra lehetne számítani – legalábbis ez derül ki az Európai Bizottság Eurobarométer nevű kutatássorozatának tavaly novemberi, e héten nyilvánosságra hozott felméréséből. Az immáron hatodik éve folyó, 19 állam összesen húszezer lakosára kiterjedő reprezentatív kutatás – amelynek itteni részét a Modus Kft. végzi – a közép-kelet-európai országok lakosságának véleményét vizsgálja az Európai Unióval, illetve a térség politikai és gazdasági légkörével kapcsolatban. Hazánk EU-kötődését a fentieken túl az is megerősíti, hogy az ezer magyar megkérdezett egynegyede az Uniót jelölte meg olyanként, amelyhez az ország jövője a leginkább kapcsolódik majd. (Az Egyesült Államok 15, Németország 14, míg például Oroszország 3 százalékot kapott ezen a szavazáson.)

Az irány tehát nagyjából adott, s úgy tűnik, ezt a lakosság jelentős része pártolja is. Ebből azonban – a jelek szerint – még korántsem következik, hogy az emberek megítélése szerint a dolgok általában jó irányba haladnának az országban. Sőt, a megkérdezett magyarok négyötöde egyenesen úgy látja: a folyamatok rossz irányba tartanak. Ez messze a legborúlátóbb vélekedés a vizsgált régióban, és összecseng azzal, hogy a megkérdezettek éppen Magyarországon ítélték meg a legpesszimistábban saját háztartásuk jövőbeli kilátásait, illetve az elmúlt egy év folyamatait is (lásd grafikonunkat). Ez ügyben a többi ország lakosai sem igazán optimisták – látványos javulásra igazából csak Albániában számítanak.

A szabad piacgazdaság megteremtése a magyar válaszadók 38 százaléka szerint jó, egyharmaduk szerint viszont rossz az ország jövője szempontjából. (Egy évvel korábban ugyanezek az arányok 44, illetve 24 százalékosak voltak.)

Mindent egybevetve hazánkban a válaszadók ötöde volt elégedett a demokrácia fejlődésével, miközben háromnegyedük elégedetlenségének adott hangot. (Lengyelországban 50-38, a Cseh Köztársaságban 46-50, Horvátországban 52-42 volt ugyanez az adatpár.) A kutatók szerint ez a megoszlás is azt mutatja, hogy az emberek saját sorsuk alakulásából ítélik meg a piacgazdaságot, illetve a demokráciát.

Az emberi jogokat illetően már viszonylag jobb a helyzet: a megkérdezettek 57 százaléka szerint hazánkban tiszteletben tartják eme jogokat, s csak 39 százalék gondolja az ellenkezőjét. Ezek az adatok a régió tíz EU-társult országa közül a legjobbak, bár ha azt vesszük, hogy a fenti válaszok 1994-ben még 62-28 százalékos megoszlást mutattak, akkor a kép már kevésbé tűnik pozitívnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.