Gazdaság

PITTI KÖVETKEZTETÉSEI, FELVETÉSEI ÉS DILEMMÁI

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK

A vállalkozókat a jelenlegi vegyes adózási szabályok helyett célszerű lenne egyetlen (vagy szja vagy társasági) adózás alá vonni.

KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSOK

A költségek kordában tartása érdekében

– szabályozni szükséges: az amortizáció alkalmazását. A értékcsökkenési leírási kulcsok teljes körű érvényesítését a visszapótlás követelményéhez kell kötni.

– Az ellenőrzés során nagyobb figyelmet kell szentelni: – az alvállalkozói teljesítmények vizsgálatának; – a vállalkozás bejelentett tevékenységi körétől idegen költségek keményebb elbírálásának; – az alapítványi befizetéseket csak akkor szabadna elismerni, ha erre a társaság pozitív adózás előtti eredménye lehetőséget ad.

SZÁMVITEL

Bár kívánatos lenne a számviteli és adószabályok közelítése, belátható időn belül aligha várható, hogy az adózás kevésbé szigorúan rendezze a költségelszámolást.

JÖVEDELEM- ÉS KÖLTSÉGTRANSZFEREK

A kapcsolt vállalkozásoknál

– az eredményt beruházás céljára lehessen átforgatni más, saját tulajdonú vállalkozásba anélkül, hogy utána kiegészítő adót kellene fizetni;

– a kiegészítő adót esetleg osztalékadóvá kellene alakítani;

– egyértelműbbé kell tenni a szokásos piaci ártól való eltérés szabályainak alkalmazását.

BÉRKÖLTSÉGEK

Végiggondolandó, hogyan honorálhatná az adórendszer azt, ha a béremelés nyereséges, illetve hogyan büntethetné, ha ugyanez veszteséges társaságnál történik.

KÉSZLET-ÁTÉRTÉKELÉS

Megoldatlan a készlet(változások) átértékelése, noha az átértékelési különbözet alapvetően befolyásolja az adózás előtti eredményt.

ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEK ÁTÜTEMEZÉSE

– Gyakorítani kell a fogyasztási adó elszámolását;

– a társasági adó előlegének fizetését ütemesebbé kell tenni, hogy a nyereségadó-feltöltési kötelezettség decemberi csúcsai mérséklődjenek;

– az általános forgalmi adó esetében felül kell vizsgálni az alanyi mentesség értékhatárát (jelenleg 1 millió forint), illetve szélesíteni indokolt a negyedéves elszámolás rendszerét.

KÜLFÖLDI VÁLLALKOZÁSOK ADÓKEDVEZMÉNYE

– A már jóváhagyott szabályok szellemében fokozatosan le kell építeni, mivel – az EU adószabályai nem kezelik külön a külföldi vállalkozókat; – a magyar vállalkozókat ez hátrányos helyzetbe hozza a verseny során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik