Gazdaság

GRABOPLAST, PANNONPLAST – Rekordév után, rekordok előtt

Minden tekintetben sikeres évet zárt a két műanyagipari holding, és az idén szeretnék ezeket az eredményeket túlszárnyalni. Ezek után nem meglepő, hogy tőzsdei árfolyamuk soha nem látott magasságba emelkedett, a tulajdonosok nagy örömére.

Bár a minden korábbi várakozást felülmúló tőzsdei szereplést elsősorban az országba vetett külföldi bizalom erősödése magyarázza, az már csakis a két cég eredményességének köszönhető, hogy az árfolyam-emelkedés a két társaságnál a leglátványosabbak közé tartozott a tőzsdei kibocsátók körében. A kisebb megszakításokkal az év eleje óta tartó tőzsdei hossz a Pannonplastot 1800 forintról 3500 forint fölé, a Graboplastot ugyanonnan közel 3000 forintig repítette. Beigazolódott a korábbi lapszámunkban (Figyelő, 1995/40.) írt előrejel-zés, miszerint a bevezetése óta alacsonyabb áron jegyzett Pannonplast-részvények árfolyama megelőzi a Graboplast papírjaiét. A hazai, illetve kelet-európai építőipar fejlődésében bízó külföldiek továbbra is előszeretettel vásárolják az ágazat életerős beszállítóinak részvényeit, így várhatóan a későbbiekben sem lankad a pénzügyi befektetők érdeklődése a két magyar műanyagipari holding papírjai iránt.

A tavalyi adózott nyereséggel számolva ez idő tájt jellemző 3500, illetve 3000 forintos árfolyamok a Pannonplast esetében 13-as, a Graboplast esetében 22-es P/E értéknek felelnek meg. A külső szemlélő számára talán indokolatlanul magasnak tűnő árak vizsgálatánál azonban nemcsak az elmúlt év sikereit, hanem az idei év kilátásait is figyelembe kell venni. Az 1996-ra prognosztizált nyereségadatokat a számítások alapjául véve már csak 11-12-es a P/E mutató a két vállalkozás esetében, ami egyben azt is jelzi, hogy a külföldi befektetők már a várható eredményeket is beépítették áraikba. Bár már nem lehet kimondottan olcsónak nevezni ezeket a részvényeket, az árfolyamok későbbi alakulását az általános tőzsdei hangulaton kívül nagymértékben befolyásolják a cégek negyedéves gyorsjelentéseiben megjelenő eredmények. Mivel a tervek készítésekor az éves árbevétel-, illetve nyereség-előrejelzések – már csak presztízsokokból is – visszafogott becsléseken alapultak, a kedvező gazdasági környezet várhatóan hozzájárul ezek túlteljesítéséhez. A Valutaalappal kötött megállapodás, illetve az OECD-be való várható felvételünk ismét felhívhatja a külföldiek figyelmét Magyarországra, ami további áremelkedést sejtet. Ennek ellenére a tőzsdei hossz közelgő kifulladása után a nyereségrealizálás időszaka következik, ami az árfolyamok kismértékű, de tartós eséséhez vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik