Gazdaság

FELDOLGOZÓ-IPARI KONJUNKTÚRA – Csúcson

A feldolgozó-ipari cégek vezetői az idén januárban jobbnak látták saját cégük helyzetét, mint bármikor az elmúlt kilenc évben, s a magyar gazdaság általános helyzetével kapcsolatban is hasonló a véleményük.

A január eleji megkérdezés során a válaszadó mintegy négyszáz feldolgozó-ipari menedzser 46 százaléka értékelte jónak, s csupán 6 százaléka rossznak cége helyzetét – ez a legmagasabb pozitív és a legalacsonyabb negatív érték a Kopint-Datorg 1987 óta készített negyedéves konjunktúratesztjeinek történetében. Kiemelkedően magas a jó helyzetben lévő vállalkozások aránya a vegyiparban (75 százalék) és a gépiparban (62 százalék). Általában véve a többségi magántulajdonban lévő, exportáló és viszonylag nagyméretű cégek mutatkoznak elégedettebbnek.

A képet némiképp lerontja, hogy a mai helyzet feletti öröm nem párosul a “holnap” bizakodó megítélésével. Az elmúlt év első felében érzékelhető erősödő optimizmus mára kifulladt: az idei első félévet illetően immár csak a válaszadók egyharmada bízik a további felemelkedésben (igaz, több mint felük a jelenlegi – meglehetősen jó – pozíció fennmaradásában azért reménykedik). Soha ennyien nem bíztak viszont 1987 óta abban, hogy a gazdaság általános helyzete rövid távon javulni fog: a feldolgozó-ipari vezetők 39 százaléka vélekedik így, s mindössze 13 százalékuk számít rosszabbodásra.

A termelés bővülése az előrejelzések szerint – az eddiginél kisebb lendülettel – a következő hónapokban is folytatódik. A növekedés esélyét csökkenti, hogy a cégek több mint fele kereslethiánnyal küszködik. A kapacitás-kihasználtság két éve folyamatosan emelkedik: az elmúlt esztendő végén 79 százalékos volt. Az ágazat jó helyzetére utal, hogy a válaszadó cégek 84 százaléka 1995-öt nyereséggel zárta, s az idén az eredményesség további javulására számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik