Gazdaság

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK – Mire jó az intranet?

admin
admin

1996. 03. 06. 00:00

Az “intranet” kifejezést az Internet ihlette. Azt a számítástechnikai megoldást jelzi, amikor az Internetről jól ismert grafikus képernyőfelületre, a Web-technológiára vállalati belső információs rendszereket építenek. Az intranet jövője a szakértői jóslatok szerint fényes: néhány év múlva a ma jellemző külső, bárki által elolvasható Web-oldalak aránya csak tizede lesz a zárt, belső vállalati információkat tartalmazó Web-oldalakéhoz képest.

A tavalyi év a Windows ‘95 éve volt, ám miközben zajlott a Microsoft új operációs rendszerének óriási marketingkampánya, úgy tűnik, az Internetes Web-technológia valahogy fontosabbá vált a világnak, mint a Windows. Három céget, a Netscape-t, a Sun-t és a Silicon Graphics-t sorolják abba a “kemény magba”, amely új utakat, új lehetőségeket kínál a világ számítógép-alkalmazóinak, mégpedig hálózatra és a Web-technológiára alapozva.

A World Wide Web – magyarra fordítva: világszéles háló – nem egy hálózati adatbázis, hanem egy olyan grafikus technológia, barátságos, könnyen kezelhető képernyőfelület, amely jelenleg kétségtelenül a számítástechnika leggyorsabban fejlődő szakterülete. Egyre-másra születnek például az újabb és újabb szoftverek, amelyeknek az a feladatuk, hogy könnyeddé tegyék a nem számítógépes szakemberek számára is a Web-oldalak elkészítését. A szövegszerkesztő használatát már majdnem mindenki megtanulta, ezekkel az új szoftverekkel a grafikus képernyőoldalak elkészítése épp ilyen egyszerű lehet.

A jól ismert történetet eleveníti fel Halász Gábor, a Silicon Graphics Magyarország Kft. igazgatója az Internet-alkalmazások térhódításának jellemzésére. Valahol Svédországban megépült a lakótelep, elkészült a füvesített park és a tervező, mielőtt utakat betonoztatott volna bele, hagyta, hogy a járókelők kitapossák az ösvényeket. Másfél hét alatt kialakult a parki úthálózat, lehetett betonozni. És utána mindenki a járdán járt, senki se a füvet taposta. Valahogy így alakul-formálódik az Internet világa is, a szabványok-szokások az “ösvénytaposás” során alakulnak ki, és nem egy vagy néhány cég diktálja a saját maga alkotta megoldások alkalmazását a világnak.

A World Wide Web-technológiát – ami tulajdonképpen a képi információk elrendezésének, továbbításának igen ötletes és egyszerű módja – egy svájci kutatóintézetben dolgozta ki valaki, feltette az Internetre és aztán a Web, mint közkincs meghódította a világot. A nyílt, mindenki által elérhető Internetes Web-lapok mellett egyre szaporodnak a világon azok a Web-oldalak, amelyek csak egy zárt, cégen belüli hálózatban érhetők el. A vállalati belső információáramlásnak ez az új módja – amit intranetnek neveztek el – szédületes gyorsasággal terjed a világon.

Mire jó egy Web-alapú vállalati információs rendszer? Mondjuk, ha a cég jogászát naponta 28-an kérdezik meg arról, hogyan, hol, milyen feltételekkel használható a vállalat logója, érdemes az erre vonatkozó információkat rátenni egy Web-oldalra. Attól kezdve, akárki, akinek erre szüksége van, néhány kattintással hozzáférhet a jogi tudnivalókhoz éppúgy, mint a logót tartalmazó grafikus adatállományhoz. Egy irodaház tanácskozásra alkalmas termeit könnyen nyilván lehet tartani, a hálózaton keresztül bárki bármikor lefoglalhatja. Prezentációs szoftverrel előre elkészített oldalakat lehet termékbemutatáshoz lekérni egy Web-lapról. Egy multinacionális vállalat a hirdetési anyagait erre felviheti, olcsóbb is, gyorsabb is a grafikai anyagokat Webről leszedni, mintha mondjuk gyorsposta-szolgálatokkal kellene küldözgetni. A fejlesztési, marketing, értékesítési, szerviz stb. területek szintén sokféle információ tárolására és szétosztására használhatják. A szakmai továbbképzés is megoldható a belső Web-rendszeren belül: a tréningek tananyaga interaktív módon elvégezhető , és még sorolhatnánk.

Merre tart a Web-technológia? A Web ma még úgymond statikus megoldás, azaz első sorban lapokból áll, a lapokon lévő információk között lehet keresgélni. A jövő – nem a távoli, hanem a néhány hónapon belüli jövő! – dinamikát hoz ebbe a rendszerbe, azaz háromdimenzióssá, mozgóképessé, valódi élő , multimédiás, virtuális térré változik a hálózat. Napról napra köttetnek az újabb szövetségek mindazon gyártó, fejlesztő cégek között, amelyek az Internet-üzlettel és a virtuális valósággal foglalkoznak, a fejlesztői kapacitások összegződnek, készülnek az új alkotói-programozói és kereső-közvetítő szoftverek. A cél: a néző ne csak böngésszen, szemlélődjön az Interneten, hanem aktív részese, formálója lehessen a valósidőben közvetített információknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.