Gazdaság

ÖNKORMÁNYZATI “CSŐDTÖRVÉNY” – Helyi kezelés

admin
admin

1996. 03. 06. 00:00

A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája során kiderült: sem az ellenzéki frakció, sem a szakértők tarsolyában nincs érdemi alternatíva. Többlettámogatásban mindenesetre a hatálybalépés után sem reménykedhetnek az önkormányzatok.

Az utóbbi hónapok eseményei bebizonyították: nincs olyan önkormányzat, mely teljes biztonsággal gazdálkodhatna. A pénzügyi kormányzat a települések felelőtlen beruházásait, a képviselőtestületek a reálértéken csökkenő támogatásokat és a folyamatosan növekvő feladatkört okolják a finanszírozási gondokért. Bármelyik félnek is legyen igaza, a csődkrízis törvényi szabályozására mihamarabb szükség lenne.

A fizetésképtelenség esetén követendő eljárás kidolgozásával a Belügyminisztérium már jó ideje próbálkozott, a törvényjavaslat vitáját mégis csak a napokban kezdhette meg a parlament. A kereszténydemokratákon kívül egyébként minden parlamenti párt – kisebb módosításokkal – elfogadhatónak tartja a javaslatot. A törvénytől senki sem vár csodát. A jogszabály csak eljárási útmutatót ad, többlettámogatásról, finanszírozásról nincs szó a tervezetben. A cél elsősorban a visszatartás és a megelőzés.

A normaszöveg két részből – az egyeztetési és az adósságrendezési – szakaszból áll. Az előterjesztő abban reménykedik, hogy a második szakasz alkalmazására soha nem kerül majd sor. Magát az eljárást egyébként a hitelező, vagy az önkormányzat kezdeményezheti, 60 napos elismert és lejárt követelés esetén. Jogerős és végrehajtható bírósági határozattal is megindulhat az adósságrendezés, bár ez várhatóan nem lesz gyakori. Ami a határidőket illeti, Piskolti Sándor nyugalmazott bírósági kollégiumvezető szerint a fenti határidő túl rövid. Szerinte a hazai piaci körülmények között 30 napos fizetési csúszás teljesen elfogadott, ez a számla úgynevezett “rendes” útja. Amennyiben azonban a fizetés pillanatnyi koordinációs zavar, vagy finanszírozási, rendkívüli esemény miatt egy kicsit csúszik, már könnyen fennállhat a törvényben meghatározott késedelmesség, egy 90 napos határidő tehát jobban igazodna a piaci körülményekhez.

Az adósságrendezési eljárás igazán kényes pontja a pénzügyi gondnokokra vonatkozó rész – ezen intézmény áll ugyanis az egész eljárás középpontjában. Fontossága ellenére a tervezet nem nevezi meg azoknak a körét, akiket a bíróság pénzügyi gondnokként kijelölhet – ezt egy későbbi kormányhatározatnak kell majd rendeznie. Legnagyobb eséllyel nyilván a felszámolók indulhatnak majd a kinevezésért, sok gondot okozhat azonban a személyi és területi összeférhetetlenség szabályozása, amelynek a korrupciós összefonódásokat kellene kiszűrnie.

A gondnok kinevezését követően az önkormányzatnak válságköltségvetést és egyezségi tervet kell készítenie. Ha ezt nem fogadja el a képviselőtestület, úgy a pénzügyi gondnoknak kell felhívnia a hitelezőket, hogy készítsenek alternatív egyezségi javaslatot. Ha nem születne ilyen tervezet, vagy az egyezségi kötélhúzásban patthelyzet állandósulna, a pénzügyi gondnok értesíti a bíróságot. Ez az a pont, ahova az előterjesztő szerint nem szabadna elérkezni. Ezt követően ugyanis a pénzügyi gondnok javaslatára a bíróság osztja fel az önkormányzati vagyont, ami sem a hitelezőknek, sem az adott településnek nem lesz jó üzlet.

Sokakban rossz emlékeket kelthet a vagyonfelosztás és a válságköltségvetés elnevezés. Joggal, hiszen a törvény súlyos szankciókat és intézményi karcsúsítást is kilátásba helyez. Ez kórházak, iskolák, szociális intézmények felszámolását is jelentheti, ami már túlmegy a presztízsveszteség határán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.