Gazdaság

MEDGYESSY PÉTER ELSŐ NYILATKOZATAI

A stabilizációról Az árfolyam-politikáról Az antiinflációs politikáról
Még nem ért véget; olyan értéke a gazdaságpolitikának, amit meg kell őrizni. Nincs szükség rendkívüli leértékelésre; nem indokolt eltérni a jelenlegi, előre bejelentett csúszó-leértékeléstől; ennek első féléves mértéke tartható, a második félévben, amennyiben az infláció lehetővé teszi, csökkentendő. Az infláció az első számú közellenség; ha nem puhul fel a stabilizációs politika, akkor az idén tartható a 20 százalék körüli infláció, amit 1997-re 15, 1998-ra 10 százalék alá kell 0szorítani.
A kamatokról A növekedésről A társadalombiztosítási önkormányzatokról
Szükség van kamatcsökkentésre, de csak olyan mértékben, hogy az ne fogja vissza a megtakarítási hajlandóságot, azaz a reálkamat pozitív maradjon. 1997-től évi 5 százalék körül várható. Autonómiájukat meg kell őrizni; “a partnereket az ember nem megregulázza, hanem igyekszik meggyőzni”; vagyont csak olyan arányban lehet juttatni nekik, ahogy a tb-alapok mögötti állami garanciák csökkennek.
A tb-járulék adóvá történő átalakításáról Az államháztartási reformról Az adókról
Nem elvetendő gondolat, hatását azonban meg kell vizsgálni; a hiány lefaragására jelenleg a kinnlevőségek behajtása tűnik célszerűbbnek. Akár 15-20 évig is eltarthat. Mérsékelni kell a mértékeket, különösen az szja esetében; ennek fedezete az állami kiadások csökkentése, illetve a közvetett adók mértékének növelése lehet.
A munkahelyteremtésről és a vállalkozásösztönzésről A privatizációs többletbevételekről Bokros Lajosról
Szükséges az állami segítség, de kizárólag piaci eszközökkel. Csökkentsék belőle az államadósságot; az így keletkező kamat-megtakarításokat az államháztartási reform miatt keletkező űr áthidalására, illetve exportbővítő fejlesztésekre fordítsák. A reménybeli IMF-megállapodás, az OECD-felvétel az ő érdeme; “nagyon sajnálom, hogy nem arathatja le az eredményeket”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik