Gazdaság

ÉLEN A COMPAQ – Jönnek a PC-szerverek

A számítástechnika világának is megvannak a maga “divatdiktátorai”, akik piaci magatartásukkal évekre előre meghatározzák a várható trendeket. Ezek egyike a Compaq is, amely jelenleg a legnagyobb PC-szállító, és az ötödik legnagyobb számítástechnikai cég a világon.

A Compaq szokásos februári nemzetközi sajtótájékoztatójára pénzügyi eredményeinek kiértékelése mellé egy meglepetést is tartogatott. A cég ezen a fórumon jelentette be, hogy ezentúl minden egyes általa szállított szerver alkalmas lesz arra, hogy Internet szerverként is működjön. Az ipari méretű hálózatokat kiszolgáló gépek ugyanúgy, mint a kisvállalkozások belső rendszereit koordináló PC-szerverek. Ráadásul minden szerverhez CD-ROM-on mellékelik a Microsoft, a Netscape és a Novell hálózati szerver szoftvereit, és egy Compaq SmartStart programot, amely megkönnyíti a rendszer üzembe helyezését és kezelését. Ezáltal bármilyen számítógépes hálózat az Internet részévé tehető, mégpedig könnyen és gyorsan.

A Compaq tudomásunk szerint jelen pillanatban az egyetlen olyan számítástechnikai cég, amelynek szervereiben az Internet-kapacitás nem opció, hanem alapfunkció. Az újítás várhatóan sok követőre talál, ami az Internet még további burjánzását eredményezi majd. A folyamatot serkenti az is, hogy a centralizált vállalatok a gyors és egyszerű hálózati adatátviteli technikáknak köszönhetően egyre inkább decentralizálódnak. A Compaq szerint egyre kisebb cégek – sőt, akár családok, otthonok is – megengedhetik majd maguknak, hogy saját szervert állítsanak fel – ehhez pedig egyre több PC alapú szerverre lesz szükség. Becsléseik szerint az ezredfordulón ez a piaci szegmens már 15 milliárd dolláros lesz – csupán Nyugat-Európában.

Persze nem mindenki akar saját szervert, de azért szeretne részesedni az információs társadalom áldásaiból. Ehhez pedig olyan otthoni számítógépekre van szükség, amelyek olcsón, széles körben hozzáférhetőek, egyszerűen kezelhetőek, ugyanakkor minél többet ki tudnak hozni az Internet által kínált, egyre fejlődő kommunikációs és multimédiás lehetőségekből. A Compaq feltett szándéka, hogy minél előbb megjelenjen egy ilyen “népgéppel” – a fejlesztés már folyamatban van.

A cég az otthoni felhasználók jelentős növekedésével számol. Míg 1993-ban a világszerte eladott hardveregységeknek csupán 22 százaléka került a háztartásokba, addig becsléseik szerint 2000-ben ez az arány meghaladja majd az 50 százalékot. Nyugat-Európa 146 millió háztartásának 19 százaléka rendelkezik személyi számítógéppel. Tavaly ebben a régióban a háztartások 2,4 százaléka vásárolt PC-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik