Gazdaság

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE – Kifogyhatatlan tartalékok

Alig egy hónap elteltével ismét történelmi rekordot döntött a BUX, és a külföldi befektetők határtalan vásárlási kedve miatt úgy néz ki, egyhamar nem is törik meg a vezető részvények árfolyamának emelkedése.

Sorra dőlnek meg a nagyvilág fejlett és kevésbé fejlett tőzsdéinek nem egy esetben több évtizedes index-rekordjai. Történelmi csúcson a frankfurti DAX30 és a zürichi index. Majd hatszáz ponttal az egy évvel ezelőtt még álomhatárként emlegetett 5000 pont felett a New York-i Dow Jones. Hasonló rekordokkal dicsekedhet a prágai és a varsói tőzsde is.

Budapesten a piaci elemzők vízválasztónak tartották a hét első két munkanapját. A pénzügyminiszter-váltás tőzsdére gyakorolt hatásának korrigálása után bizonytalan volt, hogy nem tereli-e el más fejlődő tőkepiac a határon túli tőke figyelmét, azaz vételi ajánlataik megszűnésével hosszan elhúzódó korrekciós időszakra lehet-e számítani, vagy a jelenlegi árfolyamokon továbbra is vonzó befektetési alternatívaként értékelik a hazai részvénypiacot. A hét első két napjának tapasztalatai alapján újabb tartalékok kerültek elő a határon túli befektetők tarsolyából, azaz az ésszerűség diktálta korrekciós időszak eljövetelének időpontját ismét csak találgathatják az érdekeltek.

A Budapesti Értéktőzsdén kedden 2347,34 pontig emelkedett a parkett “lázmérője”. Jóval 5100 forint fölött az Egis és a Richter jegyzése, a Mol papírjaiért pedig 1850 forintot sem sajnáltak a befektetők. A műanyagipari cégek tulajdonosai sem panaszkodhatnak, mivel a Pannonplast 3550, illetve a Graboplast 2800 forintos ára valószínűleg csak legszebb álmaikban fordult elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik