Gazdaság

VÁLÁS UTÁN A BULL – Új szereposztás a PC-piacon

Az amerikai hegemónia erősítését és a japán gyártók előretörését is elősegítheti a mikroszámítógép-piacon az a megállapodás, amelynek keretében a francia Bull átadta leányvállalatát, a Zenith Data Sistems-t (ZDS) az amerikai Packard Bellnek.

Az üzletben érintett a japán NEC is, amely 17 százalékos tulajdonnal rendelkezik a francia vállalatban, és 19,9 százalékig érdekelt a tengerentúli társaságban is. Ez utóbbiban egyébként a Bull is 19,9 százalékkal rendelkezik. A fúzió révén létrejövő vállalkozás reményei szerint Amerikában a PC-eladások 13 százalékát mondhatja majd a magáénak, amivel a Compaq-ot megelőzve a rangsor élére kerül. A Packard Bell és a ZDS egyesülése révén egy 5,5 milliárd dollár forgalmú vállalkozás születik, amelynek világpiaci részesedése megközelíti az eddigi harmadik legnagyobbét, az Apple-ét. Az új cégben mind a NEC, mind pedig a Bull megőrzi eddigi 19,9 százalékos tulajdoni arányát, összességében mintegy 650 millió dolláros befektetéssel. A japánok 283 millió dollárnyi készpénzzel biztosítják státuszukat, míg a franciák hozománya a ZDS, amelyet mellesleg a leginkább hibáztatnak az anyavállalat pénzügyi gondjaiért.

Az elmúlt év a Packard számára sem volt felhőtlen. A társaságnak likviditási gondjai voltak, és mintegy 650 millió dollár deficitet jelzett a mérlege. A Bull 1988 óta veszteséges, 1989-ben annak reményében vették meg 511,4 millió dollárért a ZDS-t, amely akkor a világon a hatodik volt a mikrogép-konstruktőrök sorában, hogy segíteni fog a bajok orvoslásában. A terv azonban megbukott, Jean-Marie Descarpentries elnök szerint nem volt elég “nagy” a vállalkozás. Ezért egy erősebb szövetségest kerestek, és találtak az amerikai piacon az IBM mögött második Packard Bellben, amelybe 40 millió dollárt invesztáltak 1993-ban.

Az elmúlt év meghozta a várt fordulatot a Bullnál. Mint azt a héten a cég elnöke hivatalosan is megerősítette, az 1994. évi közel 2 milliárd frankos veszteség után 1995-ben 300 millió frank nyereséget könyvelhettek el. A cég életében 1996 jelentős változásokat hoz: várhatóan egy újabb főrészvényes belépését az állam, a japán NEC, az amerikai Motorola, valamint a France Telecom mellé. A francia állam tulajdona jelenleg 36,4 százalék, ennek terhére 15-16 százalékot szánnak az újonnan jöttnek. “Európai” partnert keresünk – hangsúlyozta a napokban egy párizsi számítástechnikai fórumon Jean-Marie Descarpentries, meglepődve a Les Echos által felröppentett híren, miszerint a Motorola, amely 17 százalék erejéig érdekelt a Bullban, a tőkerész emelésének gondolatával foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik