Gazdaság

SOHA NEM LÁTOTT MAGASSÁGBAN A BUX – Ez is megdőlt

Az elmúlt hetek során a legtöbb árfolyamrekord megdőlt a Budapesti Értéktőzsdén. Ez alól csupán egy-két társaság volt a kivétel, amelyek árfolyama a két évvel ezelőtti boom idején az egekbe szökött, s adott esetben az időközben látványosan javuló nyereségesség sem volt elegendő ahhoz, hogy a befektetők ismét hajlandóak legyenek annyit adni a papírokért, mint egykor (Pick, Danubius stb.).

A tőzsdeindex lendületes emelkedése ellenére az elmúlt hét baljós jelekkel kezdődött, és tovaszálltak azok a remények, hogy megdől a BUX kétéves rekordja. A hét első napjai a korrekció jegyében teltek. A mérséklődő forgalommal kismértékben csökkenő árak párosultak, s csupán a rekordnyereséggel előrukkoló Pannonplast szárnyalásának, illetve a Prímagáz és az Inter-Európa Bank minden korábbi rekordot megdöntő árfolyamának tudható be az index további emelkedése. A vezető részvények kisebb mértékű áresését a brókerek az év eleje óta tartó hossz megtorpanásának előszeleként értékelték. A hét második felében a gyógyszergyári részvények többszáz forintos drágulása soha nem látott magasságba (2263 pont) repítette a BUX-ot. A befektetői hangulat ennek ellenére nem változott, mivel a többi vezető papír árfolyama stagnált, illetve csak kismértékben emelkedett.

Ezek után nem érhette meglepetésként a nagyérdeműt, hogy ez a hét is a vezető papírok árfolyamainak esésével kezdődött. Mivel már elfogytak a különleges “tartalékkal” felvértezett papírok, a tőzsdeindex két nap alatt több mint 30 ponttal csökkent. Bár még megoszlik a piaci szereplők véleménye arról, hogy a következő hetek tartósan a korrekció jegyében telnek-e majd el, abban egyetértenek, hogy a további lendületes áremelkedésnek már csekély az esélye. Az árfolyamok két évvel ezelőttihez hasonló drasztikus zuhanásától ennek ellenére nem kell félni, mivel az akkori eufórikus hangulatban az árak minden racionalitástól elszakadtak, s így érthető módon a “korrekció” is tartós áresésben mutatkozott meg. A részvénypiacot ez idő tájt jellemző árszínvonal alapján ezzel szemben a papírok mostani árai a kibocsátók teljesítményét tükrözik, és az elmúlt hetekben jellemzően a nemzetközi megítélés javulásával összefüggő áremelkedésnek lehettünk tanúi. A minden korábbi várakozást túlszárnyaló árrekordok láttán viszont az intézményi befektetők is realizálni szeretnék árfolyamnyereségüket, ami a hazai részvénypiac változatlanul kedvező megítélése ellenére az árak kismértékű esését fogja okozni a következő napokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik