Gazdaság

ELEKTRONIKUS ADATCSERE – Együtt az áru és az információ

Míg a vonalkódok az áru fizikai mozgását kísérik, addig az elektronikus adatcsere-üzenetek az üzleti tranzakcióhoz kapcsolódó információáramlást biztosítják

A mindennapi üzleti élet igen sok papírdokumentumot termel. Megrendelések, számlák, árajánlatok, termékismertetők, jelentések, feladási, átutalási, átvételi értesítések, egyebek, mind megelőzik, kísérik vagy követik az áru útját a kereskedelemben. Az elektronikus adatcsere (EDI – eletronic data interchange) alkalmas a kereskedelmi adminisztráció megkönnyítésére is. (Az EDI-ről általánosabb megközelítésben részletesen írtunk a Figyelő 1995. ápr. 6-ai számának Informatika mellékletében.)

Mi is az elektronikus adatcsere? A szakkifejezés kereskedelmi, gazdasági, adminisztrációs, pénzügyi, szállítmányozási, államigazgatási dokumentációk papírmentes, számítógépek közötti, nemzetközi szabványok szerinti elektronikus cseréjét jelenti. A dokumentációk lehetnek megrendelések, számlák, visszaigazolások, bankátutalások, váműrlapok, szállítólevelek, rakományjegyzékek s még sorolhatnánk. Az EDI nem keverendő össze az elektronikus levelezőrendszerekkel (e-mail), ez nem személyek közötti, hanem számítógépes rendszerek, szoftverek közötti automatikus kommunikációra szolgál, emiatt valamelyest bonyolultabb. Ám de teljesen független a nyelvektől és az alkalmazott számítógépektől is. A telex, a fax vagy akár az e-mail kötetlen formájával szemben EDI esetén az információknak kötött tartalommal és kötött szerkezetben kell közlekedniük. A megrendelő is, és a szállító, a kereskedő is ma már jellemzően számítógépes ügyvitellel, rendelés-nyilvántartással dolgozik. Miért kellene mindkettőjüknek papírra nyomtatni és manuálisan továbbítani az árutájékoztatót, az ajánlatkérést, a megrendelést, annak visszaigazolását, a számlát stb., miért ne lehetne ehelyett a teljes üzleti tranzakciót elektronikusan feldolgozni?

Az EDI-nek kifejezetten az EAN-vonalkódokhoz kapcsolódó projektje is van, ez az EANCOM. Az integrált vonalkódos megoldások előnye ugyanis, hogy míg a vonalkódok az áru fizikai mozgását kísérik, addig az EDI-üzenetek biztosítják az üzleti tranzakcióhoz kapcsolódó információáramlást. A szállítmányokhoz így az áru indításakor és érkezésekor is könnyen hozzárendelhetők a megfelelő dokumentumok.

Az EAN-vonalkódokat használó országokban az EANCOM rendszer gyorsan terjed. 1993-ban 2900, egy évvel később 4000, tavaly kb. 7000 cég alkalmazta már a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik