Gazdaság

EGIS, RICHTER – Egyszerűen: sztárok

A hossz kifulladásának kezdeti tünetei ellenére még több száz forintos áremelkedéssel melengette a tulajdonosok szívét az elmúlt hetek tőzsdei árrobbanásában főszerepet játszó két hazai gyógyszergyár. Az emelkedésben nem kis szerepe volt annak, hogy az elmúlt héten láttak napvilágot a sajtóban a két cég előzetes nyereségadatai. Az Egis adózott eredménye a novemberben módosított tervnek megfelelően alakult, a Richter pedig legutóbbi előrejelzését is mintegy ötszázmillió forinttal túlszárnyalta.

A kiemelkedő eredmények joggal állítják a két gyógyszergyári papírt a külföldi befektetők érdeklődésének középpontjába. A magasabb országkockázat miatt az exportorientált, illetve stabil növekedési kilátásokkal rendelkező cégek részvényeit általában a 10-es P/E-ig javasolják a piaci elemzők befektetésre. Bár további áremelkedés a közeljövőben nem várható, a két gyógyszergyári részvény az ötezer forint fölötti árfolyamok tükrében sem nevezhető túlértékeltnek, mivel a Richter P/E mutatója 11, az Egisé pedig 8 körül ingadozik. (A nagy nemzetközi tőzsdéken a gyógyszeripari óriások papírjait többnyire 20-25-ös P/E-nek megfelelő árfolyamon jegyzik, sőt ennél magasabb árak sem ritkák.) A hét első napjaiban tapasztalt áresés (a Richter 4600, az Egis 4800 forintig mérséklődött) korrekciós jellegű. A két cég papírjainak árfolyama az utóbbi időszakban jellemzően együtt mozgott, csupán az Egis új többségi tulajdonosának a kiléte bizonytalanította el a befektetőket tavaly, ami miatt a korábban megszokott árkülönbség csökkent. A kedvezőbb P/E ellenére ez a bizonytalansági tényező állandósult, azaz továbbra is erős marad a korreláció a két cég papírjainak áringadozásában.

Az idei évre vonatkozó tervek alapján az Egis árbevétele eléri a 25 milliárd forintot, adózott nyeresége pedig hozzávetőlegesen egymilliárd forinttal haladja meg a tavalyit. Bár a Richter idei évre vonatkozó terveit még nem hozta nyilvánosságra, a cég vezetőinek tájékoztatása alapján a nyereség nem fogja alulmúlni az óévit. A terveket nagymértékben befolyásolhatja a gyógyszerár-támogatási rendszer áprilisra kilátásba helyezett változtatása, mivel a hazai gyártók előnyben részesítése az azonos hatóanyagú termékeket forgalmazó külföldiekkel szemben belföldi értékesítésük felfutásával járna együtt. Az Egis esetében a szakmai befektető piacaira való bejutás kedvező hatásai még nincsenek benne a tervadatokban, így ez is elősegítheti a tervek túlteljesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik